Hlavní obsah

Rath si opět stěžuje z vazby: Stejně může dopadnout každý, kdo má smůlu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec David Rath uveřejnil na svém facebookovém profilu další vzkaz z vazební věznice. Stejně jako ve svých předchozích vyjádřeních v něm hodnotí podmínky ve vazební cele. Uvádí, že se do vazby může dostat kdokoli jen proto, že má smůlu. Na cele prý vymýšlí novelu zákona, který upravuje podmínky uvalení vazby.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Rath podotýká, že vazba slouží v Česku policejní zvůli. "Vazba u nás spočívá v tom, že lidi zavřete mezi 4 stěny a necháte je tam se užírat depresemi a steskem. To by nemělo být cílem. Také to nepředpokládá zákon. To se líbí jen policajtům. Psychicky rozložení lidé jim totiž přiznají přesně to, co chtějí slyšet," tvrdí Rath a dodává, že díky své zkušenosti nyní přemýšlí o novele skoro 20 let starého zákona.

Můžete mi věřit, je to koncentrovaná hrůza.
David Rath o vazbě

"Stejně jako většina lidí jsem si nikdy nemyslel, že budu někdy ve vězení," přiznává Rath. "Dnes jsem v situaci, kdy vězení a vazbu mohu poznat víc, než by mi kdy bylo milé. Můžete mi věřit, je to koncentrovaná hrůza."

Poslanec pak upozorňuje, že do podobné situace se může dostat kdokoli, kdo bude mít smůlu nebo udělá nějakou hloupost. "Do vazby se můžete dostat třeba za autonehodu nebo kvůli chybě v práci. Existuje mnoho povolání, kdy vlastní chybou můžete ohrozit život někoho jiného nebo poškodit cizí majetek," uvádí s tím, že případů, kdy se podle něj normální lidé dostanou do vazby, není málo.

Rath pak ve svém textu uvádí výčet věcí, které by se daly za nízké náklady ve vazbě zlepšit. Navrhuje například umožnit sprchu místo dvakrát týdně alespoň čtyřikrát týdně a prodloužit možnost pobytu na dvorku na dvě hodiny denně. Rád by také rozšířil možnost kontaktu s blízkými. Stěžuje si například, že kontrola pošty probíhá ve 14denních intervalech. "Mimochodem, mně ji v rozporu se zákonem policie zadržuje skoro měsíc," uvádí bývalý hejtman Středočeského kraje.

Rath se v litoměřické vazební věznici ocitl poté, co ho zadržela policie v polovině května v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici od vína, v níž policisté nalezli sedm miliónů korun. Podle policie mělo jít o úplatek. Kvůli možnému ovlivňování svědků poslal soud předního politika nedlouho po zadržení do vazby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám