Hlavní obsah

Kvůli Key Investments odstoupili v Praze 10 dva radní

Právo, Petr Janiš
Praha

Praze 10 už nevládne velká koalice ODS a ČSSD. V pondělí na svůj post rezignovali místostarosta, dříve starosta, Vladislav Lipovský (ODS) a radní, dříve místostarosta, Antonín Weinert (ČSSD). Oba tak učinili kvůli kauze Key Investments (KI). V placených funkcích je nahradili Ivana Cabrnochová (SZ) a Petr Vozobule (Desítka pro domácí), rozšířila se rovněž koaliční smlouva.

Foto: Profimedia.cz

Část Prahy 10

Článek

Opozici tak tvoří jen 10 zastupitelů TOP 09 a 2 komunisté. Celkem je zastupitelů 36.

Starostou zůstal Milan Richter (ODS), který seděl na magistrátu v době, kdy městská část, od níž se nikdy neodstřihl, svěřila KI volné peníze. Podle dostupných informací šlo až o 219 miliónů korun, které KI slibovala rozmnožit, pořídila však za ně problematické dluhopisy, například společností Via Chem Group a E Side Property.

Chybu jsme neudělali, tvrdí končící radní

Lipovský s Weinertem odmítli jakoukoli odpovědnost. „Nedopustil jsem se z profesního, právního, i lidského hlediska žádného pochybení, rozhodl jsem se však nepokračovat ve funkci místostarosty,“ řekl Lipovský. Podobně se vyjádřil Weinert. „Doufám, že pomohu zkultivovat politické prostředí,“ uvedl.

Podle Lipovského KI dlouhodobě a úmyslně své investice nadhodnocovala, čímž radnici „pravděpodobně způsobila škodu ve výši desítek miliónů korun“. „Když přes naše výzvy neprovedla kapitalizaci cenných papírů, začali jsme tušit, že něco není v pořádku,“ přiblížil Lipovský.

V té době se o podivném finančním dobrodružství tří pražských radnic (nejlépe ze všeho vyvázla patrně Praha 13, mnohem horší se zdá být výsledek pro Prahu 6) leccos vědělo. ČNB odmítá výtky komunálních politiků, že o věci včas neinformovala, KI udělila pokutu 2,5 miliónu korun kvůli porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Podveden může být kdokoliv, tvrdí starosta

Praha 10 se letos obrátila v kauze na policii a opatřila si posudky, podle nichž se stala obětí trestného činu. „Je to věc, která se fakticky může stát komukoli, že ho někdo podvede, že ho někdo okrade,“ řekl v pondělí Richter. Na adresu Lipovského s Weinertem dodal: „Vnímám to spíše jako lidský čin než jako vyvození politické odpovědnosti, protože pánové se ničeho nedopustili.“ Nelze však vyloučit, že se Lipovský s Weinertem dostali do policejních hledáčků.

Jejich rezignaci radních ocenil nový radní pro sport Vozobule. „Je to něco, co v našich zeměpisných šířkách není úplně obvyklé,“ řekl. Cabrnochová se stala místostarostkou a chce splnit programové priority zelených v otázkách územního rozvoje, kultivace veřejného prostoru a cyklistické dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám