Hlavní obsah

Rekonstrukce skončila, Janouškovu nehodu nyní posoudí znalci

Praha

Policie v neděli odpoledne ukončila dvoudenní rekonstrukci, při níž se snažila zjistit, jak proběhla březnová nehoda lobbisty Romana Janouška, při níž přejel 51letou ženu. Policie chtěla zjistit, zda se Janoušek dopustil úmyslného trestného činu či nedbalostního jednání.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Figurantka před vozem při rekonstrukci střetu

Článek

"Vyšetřovatelé budou dál pokračovat v kompletaci spisu a zajišťovat další potřebné důkazy, které mohou vzejít i z těchto dvou dnů. Ale hlavně je to nyní na znalcích, kteří budou zpracovávat výsledky z těchto úkonů," řekla po skončení rekonstrukce Ivana Ježková, mluvčí královehradecké policie, která má vyšetřování na starosti.

Policie při nedělní rekonstrukci opět za pomoci figurantky i figuríny s blonďatou parukou simulovali podobu střetu Janouškova porsche s ženou. Použili typově stejná auta, která se nacházela na místě nehody. V případě Janouškova porsche s poznávací značkou "náhodně" se shodující s datem jeho narození a červené nákladní tatry se jednalo o originály.

Policisté demonstrují sražení ženy pomocí figurínyVideo: Novinky

Obhajoba připomíná rozpory svědků

Na rozdíl od soboty byla vozidla rozestavěna autenticky tak, jak zde 23. března stála. Svědci mohli upřesnit své výpovědi, policie zjišťovala, zda je jejich výpověď věrohodná a pohled na věc reálný.

"Cílem bylo objektivně zjistit, kde stálo vozidlo porsche v okamžiku dopravní nehody. Výpovědi jednotlivých svědků nehody se lišily a liší se i dnes," sdělil Janouškův advokát Vít Široký.

Na sobotní rekonstrukci dorazilo všech osm pozvaných svědků včetně poškozené. Ta vinou zranění přišla za pomoci berlí. Odmítla pro média komentovat svůj zdravotní stav i okolnosti střetu. Podle státní zástupkyně Jitky Rybenské účast Janouška nebyla pro provedení vyšetřovacího pokusu nezbytná, lobbista se podle médií nachází na dovolené v Chorvatsku.

Lobbistovi by hrozilo až deset let

Policie viní Janouška z úmyslného těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až desetileté vězení. Pokud by se policie přiklonila k jeho verzi, že ženu úmyslně nesrazil, hrozil by mu výrazně nižší trest.

Samotná sražená žena vietnamského původu policistům při výslechu řekla, že neví, zda si jí Janoušek při incidentu všiml nebo ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám