Hlavní obsah

Turisté zranění při nehodě autobusu v Chorvatsku jsou doma

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas, pko, orh

Na brněnském letišti přistál v neděli osm hodin večer vojenský speciál s turisty, kteří byli v noci na sobotu zraněni při nehodě autobusu v Chorvatsku. Po deváté hodině přistál letoun v Praze.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vojenský speciál na brněnském letišti

Článek

Jedna z pacientek, které veze letecký speciál z Chorvatska, byla v Brně převezena do Úrazové nemocnice se zlomeninou nohy. Další zraněné očekávali v místní Vojenské nemocnici.

"V nemocnici je 16 pacientů, kteří jsou zraněni lehce a čtyři, kteří jsou zraněni středně těžce," popsal po přistání v Praze ředitel odboru vojenského zdravotnictví Božetěch Jurenka.

Doplnil, že na palubě letadla byli čtyři anesteziologové, jeden klinický psycholog a tři sestry. Lidé s bolestivými poraněními dostávali léky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Sanitky u brněnského letiště, zranění poputují do vojenské nemocnice.

Při nehodě zemřelo osm lidí. Speciál vyletěl v šest hodin z chorvatského Zadaru. Z Brna, odkud byla většina cestujících, letadlo pokračovalo do Prahy, kam převáželo čtyři cestující. Jeden z nich je vážně zraněný, druhý má středně těžká poranění.

Žena, která má těžká zranění podle Jurenky ztratila hodně krve.

V Chorvatsku je sedm lidí, šest z nich je zraněno tak, že by pro ně převoz do ČR nebyl přínosný. Sedmý člověk je doprovod těžce zraněné pacientky.

Po cestě viděli místo nehody

Lidé na letiště ve městě Zadar přijeli před pátou hodinou odpoledne, kolem páté začali nasedat do letadla. Do Zadaru jelo několik lidí sanitkami, většina v mikrobusech. Po cestě mohli vidět místo u tunelu Krpani, kde v sobotu nad ránem autobus havaroval.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na letišti v Brně přistál speciál s cestujícími z Chorvatska.

Cestou speciál přistál v Záhřebu a  vyzvedl těžce zraněnou šedesátiletou ženu.

Poveze 21 sedících a šest ležících cestujících," upřesnila česká konzulka v Rijece Jindra Malá. Pět zraněných ještě zůstává v nemocnici v Gospiči, podle portálu večernji.hr jsou dva na jednotce intenzivní péče. O tom, jak dlouho budou ještě potřebovat léčbu, se rozhodne v nejbližších dnech.

Foto: ČTK/AP

Turisté z havarovaného českého autobusu v chorvatské nemocnici

Letadlo podle původních předpokladů mělo ze Zadaru odletět ve tři hodiny, tento odhad se během dne ukázal jako nereálný.

Foto: Cropix

Chorvatští vyšetřovatelé na místě nehody

Podle Malé se tři turisté se rozhodli jet k moři, tři pacienty už odvážejí domů sanitky a dva lidé odjeli vlastním autem.

Foto: ČTK

Před odletem českého armádního speciálu cestující dostali zpět svá zavazadla z havarovaného autobusu.

Foto: Cropix

Na leteckém záběru českého autobusu, který havaroval v Chorvatsku, je vidět, jak ničivý byl náraz.

Turistka Milada Braunová, která z nehody vyvázla prakticky bez zranění, pro portál 24sata.hr uvedla, že na místě nehody v sobotu zastavila řada českých aut a jejich posádky pomáhaly zraněným.

Dvě dívky zůstaly v záhřebské nemocnici

V záhřebské nemocnici zůstanou těžce zraněné třináctileté sestry. Jsou u nich jejich rodiče. Primář chirurgické kliniky záhřebské univerzitní nemocnice Mate Majerović portálu slobodnadalmacija.hr řekl, že vážněji zraněná dívka ještě není zcela mimo nebezpečí. "Kromě těžkých zranění nohou, které jsme jí včera operovali, má poraněný i mozek, a proto ji udržujeme v umělém spánku a napojenou na umělou plicní ventilaci," upřesnil.

Mladá pacientka má i několik dalších poranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nehoda českého autobusu v ChorvatskuVideo: Reuters

Čeští turisté mířili autobusem, kterým cestovalo celkem 51 lidí, na dovolenou do kempu Baška Voda na Makarské riviéře.

Zájezd zorganizovala brněnská cestovní kancelář Atlas Adria, která si autobus najala u jindřichohradecké dopravní společnosti JH Bus.

Podle vyjádření dispečera společnosti JH BUS Jindřichův Hradec jeli se zájezdem dva zkušení řidiči, kteří trasu dobře znali, a vůz byl v bezvadném stavu.

Na zájezdovou činnost používá čtyři autobusy typu BOVA Magiq s kapacitou 60 osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám