Hlavní obsah

Armáda pošle pro Čechy z havarovaného autobusu letadlo, domů chtějí všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Armáda připravuje letadlo, které v neděli přepraví turisty z havarovaného autobusu z Chorvatska zpět do vlasti. Požádalo ji o to ministerstvo zahraničí, řekla mluvčí generálního štábu Mira Třebická. Ze čtyřicítky zraněných Čechů může 25 již opustit chorvatskou nemocnici. Podle českého konzula ve Splitu nechtějí pokračovat v dovolené a všichni si přejí odjet zpět do Česka.

Foto: ČTK/AP

Chorvatský policista ohledává místo tragické nehody českého autobusu

Článek

"Na základě žádosti ministerstva zahraničních věcí připravuje armáda ČR letoun Airbus A319 na zítřejší (nedělní) dopoledne, aby turisty z Chorvatska, případně i zraněné, přepravila zpět do České republiky," uvedla Třebická.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška letoun z pražských Kbel vyrazí asi v 11:00 hodin.

Jelikož jsou zranění turisté klienty brněnské cestovní kanceláře, poletí speciální letecký spoj nejprve do Brna. V moravské metropoli do něj nasednou příbuzní obětí automobilové nehody. Airbus s nimi na palubě přelétne do chorvatského Zadaru, kde budou oběti identifikovat. Poté se letadlo vrátí do České republiky. Spoj opět poletí přes Brno, kde budou moci vystoupit turisté i příbuzní, uvedla Třebická.

Autobus vypravovaný kanceláří Atlas Adria z Brna v sobotu nad ránem havaroval na chorvatské dálnici A1 u tunelu Krpani. Osm lidí zahynulo, 40 lidí bylo hospitalizováno s lehčími zraněními v Gospiči a tři vážně zraněné osoby skončily v nemocnici v Záhřebu.

Foto: ČTK/AP

Turisté z havarovaného českého autobusu v chorvatské nemocnici

Chorvatské úřady se dosud nevyjádřily k příčinám havárie a věc dále vyšetřují. Havárii podle ČT zachytila bezpečnostní kamera na dálnici. V komentářích se nejčastěji spekuluje o tom, že nehodu mohl zavinit mikrospánek řidiče.

Armádní speciály z takzvané "vládní letky" létají pro občany ČR postižené závažnými nehodami či katastrofami pravidelně. Před více než rokem například vláda vyslala Airbus pro členy filharmonie, kteří po zemětřesení uvízli v Japonsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nehoda českého autobusu v ChorvatskuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám