Hlavní obsah

Politici i přátelé se v Brně rozloučili s disidentem Jaroslavem Šabatou

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Smuteční hosté zaplnili v sobotu před polednem téměř celé hlediště Činoherní scény Městského divadla Brno, aby se rozloučili s politikem, filozofem, psychologem, politologem, mluvčím Charty 77 a po roce 1989 rovněž politikem Jaroslavem Šabatou.

Foto: Jan Trojan, Právo

Do kondolenčních listin se zapsal i bývalý premiér a evropský komisař Vladimír Špidla.

Článek

„S tátou jsme se rozloučili v rodinném kruhu, tohle nebude smutné loučení, spíše vzpomínka,“ řekl Právu před smutečním aktem Šabatův syn Jan.

Do kondolenční listiny ve foyeru se zapsali mj. bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová, členové ČSSD - někdejší premiér a evropský komisař Vladimír Špidla, senátor Jiří Dienstbier, bývalý šéf resortu vnitra František Bublan, či spisovatel, dramatik, scénárista a politik Milan Uhde.

Foto: Jan Trojan, Právo

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek s Annou Šabatovou při smutečním aktu.

Přišli i další politikové, přátelé a známí. Mezi nimi divadelníci a signatáři Charty 77 Nika Brettschneiderová a Ludvík Kavín, herec, scénárista a režisér Břetislav Rychlík, novinář Petr Uhl a další osobnosti.

Zaorálek připomněl Šabatovy názory

Před Šabatovým portrétem a mnoha věnci promluvil místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. „Jardovi záleželo možná víc než na slově na myšlenkách,“ řekl o svém příteli Zaorálek. Uvedl, že Šabata do poslední chvíle četl aktuální komentáře v novinách, strhávala ho přesná myšlenka. Nebyl žádný snílek, věděl, že je třeba vracet se k faktu.

Zaorálek citoval také jednu ze Šabatových myšlenek: „Nikdy jsem se nenechal ovládnout pocitem, že pravda, která je nad námi, kterou nemáme, ale která má nás, je nějaká tajuplná mašinérie, která nás drtí a zdrtí, která nad námi všemi vítězí a zvítězí. Naopak je to světlo, bez něhož nemůžeme hledět do tváře tomu úděsnému, čím dějiny ve svém politickém chodu jsou.“ Závěrem připomněl Šabatův návrh, aby se příštím českým prezidentem stal Dienstbier.

Foto: Jan Trojan, Právo

Do kondolenčních listin se zapsala bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová

Za německé přátele promluvil Gert Weisskirchen, člen německé sociální demokracie. „Šabata se nebál těch, kteří si nás chtějí podmanit, projevil odvahu, když se mělo bojovat,“ prohlásil. Na zesnulého pak zavzpomínali mj. šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka, Břetislav Rychlík, za rodinu poděkovala Anna Šabatová.

Jaroslav Šabata zemřel po těžké nemoci v Brně 14. června ve věku 84 let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel disident Jaroslav Šabata

Po těžké nemoci zemřel ve čtvrtek po půlnoci v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně známý brněnský disident Jaroslav Šabata, který podepsal Chartu 77 a byl...

Výběr článků

Načítám