Hlavní obsah

Sobotka triumfoval i v pražských primárkách ODS

Právo, Jan Martinek

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka zvýšil náskok nad svým soupeřem v prezidentských primárkách ODS Evženem Tošenovským. V Praze získal 543 hlasů, kdežto jeho soupeř 181. Celkově pro Sobotku zatím hlasovalo 3442 členů ODS (61 procent), kdežto pro Tošenovského 2208 (39 procent). Volební účast v Praze dosáhla 24 procent.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

V pondělí 25. června čeká oba kandidáty poslední kolo primárek, které se odehraje v Jihomoravském kraji. V něm má ODS 3280 členů. Tošenovský tak má hypoteticky šanci ještě stav zvrátit ve svůj prospěch: stačilo by, aby pro něj hlasovala zhruba třetina členů jihomoravské ODS.

Poslanec Walter Bartoš z Jihomoravského kraje odhaduje volební účast na třicet až pětatřicet procent. „Mám dojem, že je to tak půl na půl,“ odpověděl na otázku, koho zatím členové v jeho kraji preferují.

Účast v primárkách ODS je zatím v průměru třetinová. Nejsilnější byla v Moravskoslezském kraji (46%), kde dlouholetý hejtman Tošenovský Sobotku drtivě porazil, naopak nejslabší byla v Plzeňském kraji, kde se výběru prezidentského kandidáta ODS účastnilo 19,3 procenta lidí.

ODS bude znát jméno muže, kterého vyšle do boje o Hrad, začátkem července. Jeho kandidaturu však musí ještě oficiálně posvětit výkonná rada.

Reklama

Výběr článků

Načítám