Hlavní obsah

Mariánský sloup může být vztyčen znovu už příští rok, tvrdí primátor Svoboda

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) je příznivcem obnovy Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Dokonce jeho povalení z listopadu 1918 označil za čin vyprovokovaný socialisty, proti čemuž hodlá dnes ve jménu tolerance bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Staroměstské náměstí

Článek

Právě tolerance se Svoboda v odpovědi na interpelaci zastupitelky Marty Semelové (KSČM) dovolával. „V roce 2012 bychom se už neměli hádat o to, jestli se s Bohem srovnáváme, nebo nesrovnáváme, jestli k němu hovoříme česky, nebo latinsky, jestli na jeho počest pijeme víno, nebo jíme nějakou oplatku,“ řekl ve čtvrtek Svoboda.

Nemluvil však proti obnově sloupu. Připomněl, že k jeho povalení po pádu habsburské monarchie přispělo 3. listopadu 1918 shromáždění, na němž socialističtí řečníci (Franta Sauer) hovořili protikatolicky. „Vnímám to úplně stejně jako když se dnes někdo z pozice socialisty a komunisty staví proti tomu, aby byl ten sloup znovu vztyčen. Já to nepochopím, jsou to věci, proti kterým budu bojovat,“ prohlásil Svoboda.

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Model použitý pro soutěž na renovaci Staroměstského náměstí

Rozhodnutí ponechal na kolektivu městské rady. Radní mají dostat podklady, které všechno vyhodnotí, jednat o věci by měli v červenci a v září. Znovuvztyčení 16 metrů vysokého sloupu s Pannou Marií Immaculatou (neposkvrněnou) má být součástí revitalizace Staroměstského náměstí. Na jeho původním místě proti Šalounovu Husovi se mají provést archeologické sondy, ještě letos má vzniknout projekt osazení sloupu.

„Pokud rada vysloví s tímto souhlas, vztyčení a kompletace sloupu by měla proběhnout v roce 2013,“ dodal Svoboda a divil se, proč se o to zajímají komunisté.

„Odmítáte slyšet názory lidí, co si myslí o obnově Mariánského sloupu,“ reagovala Semelová. Svoboda opáčil, že se názory naopak snaží poslouchat.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda na sněmu pražské ODS

Za návrat toho, co bylo před 94 lety, se dosud bila především Společnost pro obnovu mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám