Hlavní obsah

Obce se pustily do Kalouska kvůli hazardu

Brno
Aktualizováno

Trpělivost došla reprezentacím několika obcí, které se snaží zakázat hazard. Přestože Ústavní soud (ÚS) loni v průlomovém rozhodnutí určil, že obce mohou na svém území regulovat hazard včetně video loterijních terminálů, ministerstvo financí, které tyto přístroje povoluje, přes snahu obcí proti automatům nijak nezasáhlo. I ono čeká na verdikt soudu, protože se mezitím změnila legislativa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Například v Židlochovicích na Brněnsku zakázali hazard v celém městě, ale úřad Miroslava Kalouska terminály dál nechal fungovat. Židlochovice proto sepsaly ústavní stížnost a dnes ji doručí na podatelnu soudu. Ve stížnosti kritizují nečinnost ministerstva.

„Dále se v ústavní stížnosti navrhuje zrušení přechodného ustanovení zákona, které obcím odebralo až do konce roku 2014 možnost regulovat hazard. Návrh na zrušení přechodného ustanovení vychází z toho, že ÚS loni opakovaně řekl, že tato pravomoc se obcím vzít nedá. Rozhodnutí ÚS lze očekávat v horizontu měsíců.

Úspěch obcí by byl přelomový

"Pokud obce uspějí, bude to znamenat, že všechny obce v celé republice mohou okamžitě regulovat veškeré druhy hazardních přístrojů, i ty povolované Kalouskovým ministerstvem," prohlásil Matěj Hollan ze sdružení Brnění, které bojuje proti hazardu. Podobné stížnosti už schválily také České Velenice a Klatovy, které ji chtějí podat v nejbližších dnech.

ÚS loni v přelomovém rozhodnutí vyhověl stížnostem Chrastavy a Františkových Lázní tak, že obce mohou regulovat hazard na svém území včetně video loterijních terminálů, které jsou centrálně řízené. Ministerstvo financí mělo podle nálezu přehodnotit již vydaná povolení, pokud by se ocitla v rozporu s místními vyhláškami. V Židlochovicích mají i přes zákaz stále asi deset provozovatelů terminálů s povolením ministerstva.

Čekáme na verdikt, nechceme arbitráže, tvrdí ministerstvo

"Předchozí rozhodnutí Ústavního soudu, případně dalších soudů bylo učiněno v jiném právním stavu, tj. při platnosti jiné legislativy, než která platí nyní," zareagoval na snahu obcí mluvčí resortu Jakub Haas a připomněl tříleté přechodné období, na němž se zákonodárci shodli s provozovateli i zástupci obcí.

"Ústavní soud tedy bude posuzovat novou situaci za nového právního stavu a jeho rozhodnutí budeme opět respektovat. Samozřejmě, MF nemůže povolení zrušit bez řádného právního podkladu (jakým může být právě rozhodnutí ÚS), jinak by se ČR vystavila žalobám provozovatelů," uzavřel mluvčí a připomněl, že od října loňského roku bylo možno zrušit 26 000 herních zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám