Hlavní obsah

Dobeš si na čtvrtfinále EURO koupil letenku, Vondra účast vzdal

Právo, dan, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští fotbaloví reprezentanti odletěli ve středu z Vratislavi do Varšavy na čtvrteční čtvrtfinálový zápas s Portugalskem vládním airbusem. Další cestu armádním speciálem chtěli ve středu využít i někteří politici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) nechtěl zavdat příčinu k pomluvám, zápas proto bude sledovat doma.

Článek

Ale například ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který získal na zápas volnou vstupenku od UEFA, nakonec zůstane doma.

Svou účast na zápase potvrdil ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM), který se zúčastnil i předchozího utkání českého týmu. Dobeš poletí vládním speciálem.

Právu ve středu poslal kopii faktury na 21 tisíc od firmy Commia, marketingového partnera Fotbalové asociace ČR, která airbus objednala, na zpáteční letenky Praha–Varšava, na organizační služby a transfery pro sebe a svou manželku.

Vondra nechce zavdat příčinu k pomluvám

Vondra včera rozeslal prohlášení, ve kterém píše, že účast vzdal, protože nechce zavdat příčinu k pomluvám.

„Nechci si v dnešní společenské atmosféře číst kritiku od těch novinářů, kteří za každou cenu na všechno hledí černě. Nemám zapotřebí poslouchat typické věty z našeho prostředí o tom, že on může, my ne,“ uvedl Vondra. Dodal, že raději bude fandit doma u televize.

O zapůjčení vládního speciálu Vondru podle jeho slov požádali zástupci Fotbalové asociace, s nimiž se viděl v sobotu na zápase s Polskem ve Vratislavi, kam přijel svým autem.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Airbus A319 České armády

Fotbalová asociace hradí veškeré náklady, které by neměly přesáhnout 400 tisíc korun. Použití leteckého speciálu schválila na svém úterním zasedání vláda.

„Vyúčtování bude uděláno až ex-post, takže v tuto chvíli není možné říct, kolik za letoun Fotbalová asociace ČR zaplatí. Půjde ale o úhradu kompletních nákladů, tj. paliva, přistávacích a navigačních poplatků a diet posádky,“ sdělil Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Airbus odletěl do Polska už ve středu, aby přepravil fotbalovou reprezentaci z Vratislavi do Varšavy. Z polské metropole se ještě večer vrátil do Prahy.

„Je to ekonomicky výhodnější. Je totiž třeba brát v úvahu poplatky za stání letadla na letišti ve Varšavě, náklady na hotel pro posádku a na letecký petrolej v Polsku, kde je cena skoro dvojnásobná,“ uvedl Pejšek. Ve čtvrtek se má letoun do Varšavy vrátit, a právě toho chtěli politici využít.

S účastí na utkání váhá prezident Václav Klaus, jehož případná účast na šampionátu byla též předmětem spekulací. Jeho mluvčí Radim Ochvat ve středu nechtěl potvrdit, jestli Klaus do Polska poletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám