Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky, déšť a blesky přišly z Rakouska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu v podvečer upozornil, že z Bavorska a Rakouska se nad Česko ženou silné bouřky doprovázené deštěm. Varování ČHMÚ platí pro celé území České republiky až do čtvrtečního rána.

Foto: ČHMÚ

Radarový snímek zachycující blížící se bouřky

Článek

"Silné bouřky a déšť postupují z Bavorska a Rakouska k severovýchodu. Během jedné až dvou hodin zasáhnou oblast Klatovska, Českobudějovicka a jižní Moravu," uvedl po 19:00 mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Jeho slova se vyplnila - přívalový déšť přidělal práci hasičům v několika regionech. Například na železniční trati mezi Vamberkem a Rokytnicí v Orlických horách byl dočasně přerušen provoz kvůli tomu, že trať podemlel déšť.

Podle ČHMÚ budou doznívající bouřky doprovázené vydatným deštěm postupovat k severu. Ovlivní počasí na Plzeňsku, ve středních Čechách i na Moravě.

Počasí nad Českou republikou je v posledních několika dnech nevyzpytatelné. Přiznávají to i sami meteorologové. Místo předpovídaného slunce se objevují lokální bouřky a déšť. Ve středu na některých místech platila ještě výstraha kvůli vysokým teplotám.

Důvodem razantních rozdílů je zvlněné frontální rozhraní, které se udržuje nad střední Evropou a odděluje teplý vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severozápadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám