Hlavní obsah

ČSSD se pokusí změnit církevní restituce, pokud bude vládnout

Novinky, jov

Sociální demokraté plánují změnit církevní restituce, pokud se ujmou vlády v zemi. V případě, že se vyrovnání podaří prosadit současné vládní koalici, ČSSD zkusí po volbách s církvemi vyjednat redukci finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun. Tato částka, navýšená o inflaci, má být v rámci církevních restitucí vyplacena během třiceti let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Fakt, že se sociální demokraté pokusí v případě vstupu do Strakovy akademie zmírnit finanční kompenzaci, potvrdil ve středu stranický lídr Bohuslav Sobotka. „Tam si myslím, že by naše vláda mohla zahájit jednání s církvemi ve smyslu redukce této platby,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Sobotka tento záměr zmínil už v rozhovoru pro Právo na počátku června. "Chtěli bychom církevní restituce korigovat, minimálně v oblasti finančních kompenzací. Ve hře jsou varianty kompenzaci snížit i zrušit,“ uvedl.

Obstrukce budou pokračovat

ČSSD zároveň neustoupí od obstrukcí, kterými brzdí schválení církevních restitucí ve Sněmovně. Nadále bude vetovat možnost hlasovat o zákonu po čtrnácté hodině ve středu a v pátek, kdy probíhají třetí čtení norem. „Od tohoto veta rozhodně nehodláme ustoupit,“ řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Největší opoziční strana hodlá takto postupovat až do července. Pak bude vyžadovat, aby poslanci hlasovali o narovnání s církvemi po jménech. „Jedná se o převod obrovského množství majetku a finančních prostředků,“ odůvodnil to Sobotka.

Sociální demokraté plánují, že jimi ovládaný Senát pak vrátí církevní restituce zpět dolní komoře. V takovém případě počítají s tím, že ve Sněmovně proběhne konečné rozhodování o majetkovém narovnání na počátku září. Tejc zároveň informoval o návrhu, aby všichni poslanci ČSSD závazně hlasovali proti církevním restitucím.

Reklama

Výběr článků

Načítám