Hlavní obsah

Rath napsal z vazby Právu: Bylo mi od první chvíle jasné, že jsem skončil

Právo, Jakub Troníček

Poslanec a někdejší středočeský hejtman za ČSSD David Rath, obviněný z převzetí sedmimiliónového úplatku, napsal z vazby redaktorovi Práva Alexandru Mitrofanovovi čtyřstránkový dopis, v němž popsal svůj pohled na svou kauzu a požádal, aby s dopisem seznámil i ostatní členy redakce.

Foto: Archiv Právo

Začátek a konec dopisu Davida Ratha

Článek

Dopis napsal v litoměřické vazební věznici už před několika týdny, kvůli složitému systému cenzury ale dorazil až nyní. Hned na úvod upozornil, že ručně nepsal dopis již patnáct let, a omluvil se proto za případné chyby.

Rath především popsal své pocity bezprostředně po zatčení v Rudné u Prahy. „Bylo mi od první chvíle jasné, že jsem politicky i lidsky skončil. Tak, jak je to připravené, se to dá jen těžko ustát,“ přiblížil obviněný poslanec svůj pohled na budoucnost své kauzy s tím, že má proti sobě přesilu profesionálů.

Uvedl, že policie nasadila kromě odposlechů do domu další obviněné Kateřiny Pancové i kamery. „Je to konec svobodné demokracie a bude tady rozhodovat určitá uzavřená skupina lidí uvnitř policie provázaná s agilními státními zástupci,“ napsal Rath.

Ve vazbě je mj. kvůli obavám z maření vyšetřování, takže protikorupční služba mu − stejně jako jiným, kteří jsou ve vazbě − kontroluje veškerou poštu, kterou odesílá i dostává. Výjimkou je korespondence s obhájci.

Proces vnímám jako politický

Podobně jako v parlamentu v dopise nijak nevysvětlil, jak se k němu dostaly milióny v krabici, kterou u něj policisté našli. Částku zmínil pouze jednou, a to když připustil, že za mřížemi může pobývat ještě dlouho: „Tudíž sedím ve vězení a budu zde nejspíš sedět měsíce a roky v situaci, kdy nikomu škoda nevznikla, vlastně proto, že místo avizovaného vína v zalepené krabici našla policie peníze.“

„Tak, jak věc sleduji a analyzuji, tak ve mně sílí pocit politického vězně a proces vnímám jako politický,“ napsal poslanec v souladu s tím, co před dvěma týdny řekl ve Sněmovně.

David Rath: Vazba je proto, aby mě zlomili a dostali do depresí, mandátu se nevzdámVideo: Novinky

Jakoukoliv vinu přitom odmítá s tím, že se stal obětí policejní zvůle. „Kdybych chtěl manipulovat a předražovat, proč bych zaváděl systém několikastupňové kontroly lidmi, kteří jsou na kraji nezávislí,“ napsal Rath.

Jako motiv policejní akce označil mstu nynějšího ministra vnitra Kubiceho a dalších za své ostré výroky při aféře s tzv. Kubiceho zprávou před volbami v roce 2006.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath s policejní eskortou ve Sněmovně

"Je to jejich msta za mé vystupování ve Sněmovně proti jejich praktikám – prosím, vytáhněte si je – jsou dost ostré…“ uvádí Rath a dodává: „Nazval bych to mafií uvnitř policie. Systémem provokací a iniciací spolu s totálním sledováním dostanou kohokoli.“

„Nemám nic proti paní doktorce Bradáčové, ale je na ní strašně vidět, jak moc chce uspět, jak moc jí záleží na vlastní kariéře a profesním úspěchu a teď dostala mimořádnou šanci,“ napsal k tomu Rath v dopise. Na žalobkyni Lenku Bradáčovou, která vyšetřování od začátku řídila, útočil už ve Sněmovně, kdy ji nařkl z korupce, protože prý vykonstruovala jeho obvinění výměnou za příslib funkce pražské vrchní státní zástupkyně.

„Byl bych vám zavázán, kdybyste s mým pohledem na věc seznámil i ostatní členy redakce. Pěkný den. (Následuje podpis Davida Ratha.)“

Foto: Archiv Právo

Dopis Davida Ratha, 1. část

Foto: Archiv Právo

Dopis Davida Ratha, 2. část

Foto: Archiv Právo

Dopis Davida Ratha, 3. část

Foto: Archiv Právo

Dopis Davida Ratha, 4. část

Reklama

Výběr článků

Načítám