Hlavní obsah

Happeningy k ničemu nevedou, lékaři chystají razantní protesty

Právo, per
Aktualizováno

Lékařský odborový klub (LOK) chystá zřejmě na podzim dvě razantní akce proti vládě, která podle nich neplní slib zvýšení platů nemocničním lékařům. Podle šéfa LOK Martina Engela dosavadní akce typu happeningů k ničemu nevedly, proto zvolí LOK důraznější formu protestů. Neprozradil však, kdy konkrétně akce proběhnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

„Kdy budou, neřeknu, protože nechceme, aby byly uspěchané. Dáváme přednost razanci a délce této razance, a to proto, že dosavadní naše mírné kroky a snaha o domluvu s vládou nikam nevedly,“ prohlásil Engel. „Ujišťuji ale pacienty, že tyto akce je budou bolet méně než vládní reformní kroky.“

První akce bude zřejmě v listopadu a lékaři se v ní spojí se svými kolegy z Polska, Maďarska a Slovenska. „Máme společné problémy v odměňování, tak akce bude jednotná v jeden den ve všech zemích,“ řek Engel. Druhá akce bude národní a LOK se v ní spojí s dalšími odborovými a profesními organizacemi ve zdravotnictví.

Hrozbu stávek Engel nevyvrátil

Ta má být „razantní a delší“, ale neví se, kdy proběhne. Na dotaz Práva, zda to bude před podzimními volbami, Engel odpověděl vyhýbavě s tím, že to bude „možná do konce roku, možná na začátku příštího.“

Na další dotaz, zda se dají očekávat stávky v nemocnicích nebo hrozby odchodu lékařů do zahraničí, Engel nedal žádnou odpověď. Jen uvedl, že vláda i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) lékaře zklamali a neplní sliby, které jim dali v memorandu.

Podle něho měli zdravotníci dostat letos přidáno 10 %, ale přidáno dostali jen ve fakultních nemocnicích, které Heger řídí, a to 6,25 procenta. V ostatních nemocnicích lékařům nepřidali. Heger soudí, že tak měly udělat kraje a že protesty odborářů by měly být namířeny tímto směrem. To je ale podle LOK absurdní.

Obory by měly přestat vydírat, tvrdí ministerstvo

Podle ministerstva zdravotnictví by měli odboráři přestat "vydírat pacienty a začít plnit své závazky z memoranda. Místo účelového politikaření standardně vyjednávat se zaměstnavateli tak, aby jejich požadavky nebyly na úkor pacientů," ohradil se proti hrozbám LOK mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Poukazuje přitom na současnou negativní ekonomickou situaci země. Stížnosti ohledně nízkých platů lze proto podle něj označit za absurdní. "Dle analýzy ČSÚ z 31. 5. 2012 jsou lékaři čtvrtou nejúspěšnější profesní skupinou (z 58 sledovaných) co se nárůstu platu od revoluce týče. Lékař dnes v průměru bere o 20 000 Kč více než vědeckopedagogický pracovník," dodal Sršeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám