Hlavní obsah

Omnipol stojí za Parkanovou: U jednání nebyla, předražení strojů CASA je nesmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Omnipol, která pro armádu zprostředkovala nákup letounů CASA, tvrdí, že zakázka nebyla předražená, neboť u letounů nelze určit obvyklou cenu. Kvůli údajné škodě při nákupu letounů chce policie stíhat exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09), o jejíž vydání požádala Sněmovnu. Podle Omnipolu se ale Parkanová vyjednávání miliardového kontraktu neúčastnila.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Podle Michala Hona, ředitele firmy Omnipol, která obchod mezi českým ministerstvem obrany a výrobcem (španělská odnož EADS) zprostředkovala, nákup dojednávali hlavně s jejími náměstky.

„S paní ministryní Parkanovou jsem o této záležitosti nejednal, protože jsem neměl důvod o tom jednat s takto postaveným politikem. Mými partnery byli buď odborní funkcionáři z letectva, respektive z armády, nebo odpovědní funkcionáři a úředníci na ministerstvu obrany,“ řekl v úterý Hon na tiskové konferenci.

Konkrétně Omnipol podle Honových slov jednal s náměstkem pro vyzbrojování Jaroslavem Kopřivou, prvním náměstkem Martinem Bartákem, s ředitelem sekce vyzbrojování Jiřím Staňkem (ten je stejně jako Parkanová obviněn). Dále Hon zmínil Jana Fulíka, který se stal náměstkem, až když obranu vedl Barták.

Posudek je zavádějící

Parkanová čelí podezření, že jako ministryně nezadala analýzu, která by měla zjistit cenu obvyklou. Policie se opírá o analýzu firmy American Appraisal, podle které byla zakázka předražena o 658 miliónů korun.

Posudek ale podle Hona vychází z veřejných zdrojů, a ty mohou být zavádějící. "Starší typ C-235 je sice pro civilní účely používán, je ale méně výkonný než C-295M, který koupilo ministerstvo obrany," uvedl Hon.

Parkanová odmítá, že by jí zákon nařizoval zjišťovat cenu obvyklou. Podle Hona to u zbrojních zakázek ani nejde, protože nároky vojáků jsou v každé zemi jiné. Šéf Omnipolu proto vyzval zástupce auditorské firmy, aby svou analýzu zveřejnila.

Marže 85 miliónů

Omnipol také odmítl, že by jejich marže byla 890 miliónů korun, jak před časem uvedl časopis Respekt. Tři letouny C-295M podle Omnipolu stály tři miliardy korun, DPH vyšla na 577 miliónu korun. Ministerstvo obrany zaplatilo Omnipolu zálohu 2,86 miliardy. Omnipol zaplatil výrobci 2,54 miliardy. Rozdíl zatím činí 324 miliónu korun. Podle Hona z toho zaplatili 133 miliónu korun na bankovní a kurzovní náklady a 105 miliónu korun na DPH za čtvrtý letoun, který byl směněn za pět nepotřebných L-159. „Hrubá marže Omnipolu, což není zisk, tak k dnešnímu dni představuje 85 miliónů korun,“ uvedl Hon.

Smlouvy a faktury k ověření ale novinářům Omnipol předložit nechce. „Španělská strana nám sdělila, že to nepovažuje za vhodné,“ řekl Hon. Dodal, že informací o obchodu, které již předložili, je více, než je ve zbrojařském průmyslu zvykem.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel společnosti Omnipol Michal Hon

Kalousek kolegyni hájí

Parkanové se minulý týden zastal ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který je podle médií dlouholetým přítelem někdejšího majitele Omnipolu Richarda Hávy.

Kalousek se v prohlášení, v němž se Parkanové zastal, odkázal na sdělení bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) někdejšímu ministrovi obrany Karlu Kühnlovi, že na speciální vojenskou techniku se zákon o majetku státu, z jehož porušení je Parkanová viněna, nevztahuje.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám