Hlavní obsah

Oblačnost z Bavorska přinesla ochlazení a déšť, varování před bouřkami trvá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v úterý upozornili, že přes jihozápadní Čechy postupuje z Bavorska rozsáhlé pásmo bouřkové oblačnosti. Bouři v noci a ráno doprovázela i výrazná aktivita blesků. Ty postupně ustaly a oblačnost přináší především srážky. Další intenzivní bouřky i s přívalovými dešti mohou následovat v příštích dnech.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky na radarech ČHMÚ

Článek

Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák doplnil, že kvůli rozsáhlé oblačnosti, která bude tlumit sluneční záření, v úterý zřejmě teplota vzduchu nevystoupí v některých regionech na tak vysoké hodnoty, jako předchozí den, kdy na řadě míst padly teplotní rekordy. [celá zpráva]

"Nové výsledky matematického modelu Aladin také naznačují, že v noci ze středy na čtvrtek by nás mohla zasáhnout značně intenzivní bouřková činnost s přívalovými srážkami," doplnil mluvčí s tím, že případné varování budou meteorologové dále upřesňovat.

"Vývoj počasí i výsledků modelu budeme průběžně sledovat a upozorňovat veřejnost; je namístě podotknout, že předpověď konvekčních jevů, jakými jsou bouřky a s nimi spojené přívalové srážky, je i navzdory superpočítači velice obtížná, takže současný výsledek se může během následujících hodin ještě hodně měnit," uzavřel Dvořák.

Prozatím až do středečního podvečera zůstává v platnosti výstraha na vysoké teploty a silné bouřky vydaná pro Vysočinu, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Jihočeský, Pardubický a Moravskoslezský kraj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám