Hlavní obsah

V ČSSD ožily snahy o menšinovou vládu

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V prvních reakcích na odchod Tomáše Vrbíka z US-DEU zazněly v soc. dem. nepřeslechnutelně hlasy odpůrců současného vládního uspořádání, kteří byli vždy nakloněni menšinové vládě ČSSD. Za nejlepší variantu by považoval menšinový kabinet místopředseda soc. dem. a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Článek

Škromach připustil možnost, že někteří unionisté přeběhnou k ODS. "Je docela i možné, že se naplňují slova Miloše Zemana o krysách, které opouštějí potápějící se loď," řekl Škromach Právu.

Bude podle něj jen na unii, zda opustí svou vizi zachránce republiky před komunistickým vlivem na politiku. Sám však situaci zatím nevidí tak žhavou, aby se kvůli tomu urgentně sešla koalice. "Zatím je naplánovaná koaliční devítka na úterý," dodal Škromach.

Jinak ale podle svých slov věří, že šéf unionistů Petr Mareš i nadále má svou stranu i poslaneckou frakci pod kontrolou a že situaci zvládne. "I kdyby unionisté opustili vládu, tak podle koaliční dohody stejně musejí kabinet podporovat," uvedl Škromach.

Foldyna: unionisty rovnou vyhodit

Mnohem radikálnější je šéf soc. demokratů Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna. "Jestliže je US-DEU dlouhodobě nestabilní a politicky odlišný partner, tak je v tuto chvíli jedinečná příležitost ji vyhodit," prohlásil na dotaz Práva.

Soudí, že také lidovci musejí říci, zda chtějí setrvat v koalici. Zároveň si Foldyna podle svých slov umí představit menšinovou vládu ČSSD, která by hledala podporu napravo i nalevo. "Je to otázka chtění a umu vyjednávat," dodal.

Poslanec Vladimír Laštůvka řekl Právu, že odmítá jakékoliv zkratkovité řešení. Rozhodující pro hledání východiska bude podle něj okamžik, až US-DEU nebude disponovat svými 10 hlasy. Překvapilo ho však, jak řekl, pouze načasování vzniklé situace, protože nejde jen o Vrbíka, ale možná až o tři unionistické poslance, kteří mají zaječí úmysly.

Předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla mlčí. "Premiér to považuje za vnitřní záležitost Unie svobody, a proto nebude nic komentovat," řekla na dotaz Práva mluvčí vlády Anna Veverková.

KSČM vyčkává

Komunisté jsou zdrženliví. "Beru situaci na vědomí a nechci přejímat její vyústění," řekl na dotaz Práva předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Zároveň zdůraznil, že v případě "důsledného plnění programu ČSSD" budou komunisté hlasovat ve Sněmovně s ní společně. Grebeníček prozradil, že sice dostal od Špidly pozvání ke schůzce na 20. března, ale ta se má týkat důchodové reformy.

Vládní koalici spojuje podle místopředsedy KSČM Miloslava Ransdorfa zřetel k vlastním kariérám, takže nesdílí obavu o její existenci. "Pouze se zvýšil vydírací potenciál některých lidí," řekl novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám