Hlavní obsah

Česko zasáhnou extrémní horka, varují meteorologové

• Aktualizováno
Novinky, mif

Na velmi vysoké teploty by se měli připravit lidé prakticky z celé republiky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v neděli varování před pondělním přílivem teplého vzduchu od jihu. Kvůli němu by měly být teploty ještě vyšší než o víkendu. Výstraha se netýká pouze Karlovarského kraje a Vysočiny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Článek

„V přílivu tropického vzduchu budou teploty v odpoledních hodinách na většině území vystupovat přes 30 °C. V teplém vzduchu před frontou se budou tvořit v odpoledních a večerních hodinách místy bouřky, ojediněle i intenzivní, které budou doprovázené kroupami, přívalovými srážkami nebo i nárazy větru,“ varovali meteorologové.

Podle nich by měli lidé věnovat v pondělí zvýšenou pozornost především malým dětem, nemocným a starším občanům i zvířatům a nenechávat je na přímém slunci nebo ve stojících automobilech.

Podceňovat by neměli také pitný režim. „Vhodné je zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ konstatovali meteorologové.

„Vzhledem k extrémně podprůměrnému stavu ozonové vrstvy nad územím republiky doporučujeme nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách,“ dodali s tím, že v případě pobytu na slunci by lidé měli používat ochranné prostředky, jako jsou nejrůznější krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývky hlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám