Hlavní obsah

Ústav pro matku a dítě může chtít za volbu lékaře 45 tisíc

Ředitel Ústavu pro matku a dítě (ÚPMD) Jaroslav Feyereisl v diskusním pořadu Partii na Primě potvrdil, že je možné, že za volbu lékaře může žena zaplatit až 45 tisíc korun. Rozdělil výkon na tři části, na dobu těhotenství, na samostatný porod a poporodní péči. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tím byl mírně zaskočen, ale nemíní zasahovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Feyereisl řekl, že vše je legální: „O obcházení není ani řeči. Péče v porodnictví se liší od péče v jiných oblastech, takže je to devět měsíců peče před porodem, samotný porod, kdy musí být lékař připraven po tři týdny, během nichž může k porodu dojít, a poporodní péče.“

Leoš Heger na to reagoval slovy: „Já musím říci, že pan ředitel Feyereisl si dělá trochu legraci z ministerstva, ale já ho uznávám jako odborníka. Naznačil, co může čekat pacient, když půjde do ÚPMD. Já mám úctu k ÚPMD, to je to svým způsobe výzkumný, ústav.“ Nemíní ale proti tomu zasahovat.

Heger dodal, že je to dáno také tím, že je nedostatek porodníků. Uvedl, že v době, kdy končil studium, bylo porodnictví nejžádanější obor: „Je to velmi zajímavá medicína, výsledek vidíte takřka okamžitě.“ Během doby však zájem o obor upadl a porodnice jsou proto přeplněné a čeká se v nich.

Feyereisl ale zdůraznil: „Celá tato záležitost se nedotkne kvality poskytované péče. Kvalita nebude dotčena.“ Zdůraznil, že lékaři jsou zastupitelní, a dostane se jí stejně kvalitní náhrady. Doplnil, že nepůjde jen o „přilepšení lékařům, pomůže to i ústavu“. Feyereisl dodal, že přístup výběru se nebude týkat onkogynekologie.

V programu padl i příklad z oblasti stomatologie, kde se zavedli celkem vysoké poplatky a lidé přestali zubaře uplácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám