Hlavní obsah

Fico radí v Česku: Nedá se jen sekat, sekat, sekat

Právo, Zdenek Seiner
Hradec Králové
Aktualizováno

Na sobotní programové konferenci ČSSD v Hradci Králové byl vítaným hostem premiér slovenské vlády Robert Fico (Smer). Většina delegátů celostátního jednání si povšimla, že situace se otočila - Česko prý závidí Slovensku ekonomiku a nechá si z Bratislavy radit.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) a slovenský premiér a předseda Směru-sociální demokracie Robert Fico.

Článek

„Slovensko potřebovalo stabilitu, solidaritu a sociální mír. Jen takto naše země může úspěšně postupovat proti krizi. Pokud nenastane extrémní stav v podobě špatného vývoje v Řecku, Slovensko může letos dosáhnout hospodářský růst 2,6% HDP a v roce 2013 až do úrovně tří procent. Naše opatření založená na solidaritě nejdou proti hospodářskému růstu,“ řekl českým kolegům slovenský premiér.

My jsme sáhli na příjmy bankám, které měly historické zisky, monopolům a lidem, kteří vydělávají víc než tři tisíce euro měsíčně.
premiér slovenské vlády Robert Fico

Ochotně prozradil slovenský recept proti krizi: „Nedá se jen sekat, sekat, sekat. Naše nejlepší zkušenost je - solidarita bohatých s chudými. Není možné stále lézt do peněženek lidem, kteří mají malé a střední příjmy. Na Slovensku žijí lidé i z příjmů 400 euro měsíčně, dokonce z důchodů pod 300 euro. Jakékoliv zvýšení DPH znamená prudké snížení životní úrovně těchto lidí.“

„My jsme sáhli na příjmy bankám, které měly historické zisky, monopolům a lidem, kteří vydělávají víc než tři tisíce euro měsíčně. Odstraňujeme defekty v sociálním systému a zároveň podnikáme kroky směrem k hospodářskému růstu. Například zvláštní bankovní odvody nechceme použít jen na spotřebu a snižování deficitu, ale současně chceme těmito prostředky podporovat investice, fiskální impulsy. Z evropských operačních programů jsme stáhli 345 miliónů eur, což je asi 10 miliard vašich korun, které věnujeme výlučně na zaměstnávání mladých nezaměstnaných lidí,“ dodal Fico.

Sobotka: Předčasné volby na jaře

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD reagoval jen stručným přáním. Aby ČSSD získala takové volební výsledky jako Smer na Slovensku a Česko také mohlo nastoupit cestu ekonomického růstu.

Sobotka ve svém závěrečném slovu na sobotní programové konferenci ČSSD v Hradci Králové slíbil předčasné parlamentní volby do roka. „Jak současnou vládu porazit, jak ji odvolat? Vítězstvím v říjnových krajských a senátních volbách je porazíme. Lidi tyto volby pojmou jako referendum o setrvání vlády Petra Nečase. Jestli voliči vystoupí proti Nečasovi, bude tu možnost dát nedůvěru vládě a možnost urychlit příští volby. Čekat do roku 2014 by byla chyba. Zprivatizují zdravotnictví a zničí důchodový systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám