Hlavní obsah

Zrušme povinný souhlas rodičů s léčbou potomka, navrhli senátoři Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát ve čtvrtek podle očekávání navrhl zrušit povinný souhlas obou rodičů s léčbou dítěte, který kritizovali lékaři i veřejnost. Senátoři přijali novelu, kterou nyní dostanou na stůl poslanci. Sněmovně horní komora zároveň doporučila, aby návrh projednala ve zrychleném řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Souhlas obou rodičů zavedl nový reformní zákon o zdravotních službách, způsobil tím ale problémy rodinám i zdravotnickým zařízením. Získat souhlas v případech, kdy rodiče žijí odděleně, bylo mnohdy nemožné a komplikovalo to léčbu. Podle ČSSD, která zrušení v horní komoře navrhla, prý kvůli tomu bývají podpisy nepřítomného rodiče dokonce falšovány.

Senátorská novela, kterou připravovaly i Česká lékařská komora (ČLK) a Svaz pacientů, má též podle jejích autorů odstranit nejzákladnější byrokratické překážky. Zrušila by také povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou. Stavovské organizace by znovu mohly nahlížet do zdravotnické dokumentace, když by řešily stížnost na lékaře, zubaře a lékárníky. Upřesnit by se měla i formulace o použití omezovacích prostředků vůči pacientovi.

Podle senátorů chce norma rovněž stanovit to, že dodatečné omezení pacienta ve volném pohybu nebo styku s vnějším světem se soudu neoznamuje, pokud s ním pacient předem nebo dodatečně ve lhůtě do 24 hodin vyslovil prokazatelně souhlas, nebo pokud k němu došlo na dobu kratší než osm hodin z terapeutických důvodů nebo pro zajištění bezpečnosti pacienta.

Podobnou novelu nově předložil Sněmovně také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) jako poslanec, a to spolu se zástupci ODS, VV a LIDEM. Sněmovna tak zřejmě bude oba návrhy projednávat souběžně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám