Hlavní obsah

V kauze Parkanové policie obvinila druhého podezřelého

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze kolem někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) obvinili detektivové z protikorupční policie podle zjištění Práva bývalého šéfa resortní sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Stejně jako Parkanovou ho podezřívají z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Staněk si obvinění převzal osobně ve čtvrtek dopoledne. „Cítím se nevinný, neporušili jsme žádnou zákonem danou povinnost,“ řekl k tomu Právu Staněk, který místo ministryně smlouvu na nákup transportních letadel CASA pro českou armádu podepsal.

O tom, zda bude stíhána i Parkanová, rozhodnou poslanci. Policie oba viní z toho, že v souvislosti s obchodem za 3,5 miliardy korun způsobili škodu ve výši 658 miliónů korun. Ministryně si totiž podle detektivů měla zjistit pomocí znaleckého posudku obvyklou cenu, což neudělala a stát tak měl za letadla zaplatit zbytečně moc.

Parkanová ale svou vinu odmítá. Ve středu na dotaz Novinek uvedla: "Zatím nemám bližší informace, ale pokud se jedná o nákup letadel CASA, mám čisté svědomí a jakékoliv obvinění je zcela absurdní."

Zatím není jasno, zda Poslanecká sněmovna Parkanovou vydá k trestnímu stíhání. Jednat by o tom měl příští středu mandátový a imunitní výbor, který pak vydá doporučení poslancům. Ti by o imunitě místopředsedkyně Sněmovny měli hlasovat začátkem příštího měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám