Hlavní obsah

ČSSD vyloučila místostarostu ze strany, křeslo na radnici mu ale zůstalo

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý politik Radim Lauko stále zůstává ve funkci místostarosty za ČSSD nejlidnatějšího ostravského obvodu Ostrava-Jih, přestože už není členem sociální demokracie.

Foto: Archiv

Radim Lauko

Článek

Členství mu strana zrušila 20. května na okresní konferenci ČSSD v Ostravě kvůli jeho machinacím s přihláškami nových členů strany a také s placením členských poplatků pro jemu blízké straníky. Zastupitelé za ČSSD, kteří mají na radnici většinu, ho ale na svém středečním jednání ve funkci místostarosty Ostravy-Jihu podrželi. O jeho odvolání tedy rozhodne až krajská konference sociální demokracie zřejmě příští rok v lednu či únoru.

„Klub zastupitelů se za místostarostu Radima Lauka postavil a podržel ho ve funkci i přesto, že už není členem ČSSD. Teď je to na okresním výboru strany, jak bude dále postupovat,“ sdělil Právu starosta Ostravy-Jihu Karel Sibinský (ČSSD). A okresnímu výboru se středeční rozhodnutí klubu zastupitelů v Ostravě-Jihu vůbec nelíbí.

„Nerespektovali naše rozhodnutí. Budeme to s nimi dále řešit. Vyzveme starostu obvodu Sibinského a předsedu klubu zastupitelů Planku, aby nám popsali, jak jednání klubu zastupitelů o vyloučení Lauka z klubu a sesazení z místa místostarosty probíhalo. Není možné, aby člověk, který již není v ČSSD, působil ve funkcích, na které má sociální demokracie mandát,“ zlobil se předseda okresního výboru ČSSD v Ostravě Adam Rykala.

Lauko o rezignaci neuvažuje

Dodal, že zároveň okresní výbor vyzval i klub zastupitelů města Ostravy, jehož členem Lauko také je, aby rozhodli o jeho vyloučení z klubu. „A také, aby opustil funkce ve správních radách a organizacích, které patří sociální demokracii. Předpokládáme, že všichni městští zastupitelé budou naši výzvu, na které jsme se v pondělí 11. června jednomyslně dohodli všemi 19 hlasy na jednání okresního výboru, respektovat,“ uvedl dále Rykala s tím, že strana také Lauka vyzvala, aby sám funkci místostarosty položil.

Třicetiletý Lauko však o nějakém odchodu z křesla radnice vůbec neuvažuje a naopak středeční rozhodnutí zastupitelů Ostravy-Jihu vítá. „Jsem rád, že se zastupitelé rozhodli na základě svého svědomí. Používali vlastní mozek a neřídili se jen nařízením strany. Na jednání totiž nepadly vůbec žádné konkrétní důvody, proč bych měl být odvolán,“ reagoval Lauko s tím, že o jeho odvolání tedy bude rozhodovat krajská konference ČSSD, která by se měla uskutečnit buď letos na konci roku, nebo příští rok v lednu či únoru.

Ostravský předseda ČSSD Adam Rykala v souvislosti s kauzou dodal, že až se bude příště sestavovat kandidátka do zastupitelstva, tak se bude přihlížet k tomu, kdo jakým způsobem v minulosti respektoval rozhodnutí strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám