Hlavní obsah

Vláda schválila předdůchody, čerpat je bude možné od ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové vlády ve středu schválili pravidla pro vyplácení takzvaných předdůchodů. Pokud návrh schválí i Sněmovna a Senát, bude je možné čerpat od ledna příštího roku. Předdůchody mají být výhodnější než současné předčasné odchody do penze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Lidem, kteří se rozhodnou odejít do důchodu dřív s využitím předdůchodu, bude zdravotní pojištění platit stát. Nebudou mít také snížený starobní důchod. Podání žádostí bude možné nejdříve pět let před nárokem na odchod do starobního důchodu.

Jednou z podmínek získání předdůchodu je jeho minimální výše ve výši nejméně 30 procent průměrné mzdy měsíčně. To v současné době odpovídá zhruba 8000 korunám. Na předdůchod by lidem podle návrhu měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření. Žadatelé ale budou moct využít i jiné úspory.

Předdůchody mají být výhodnější

Kabinet soudí, že by tuto možnost mohli využít například starší nezaměstnaní lidé, kteří mají problém uplatnit se na trhu. Návrh pak počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné.

Předdůchody mají umožnit čerpání penze lidem ve věku těsně před nástupem do důchodu, kteří mají například vzhledem k charakteru profese obtížné uplatnění na trhu práce. "Zvlášť v některých oborech je možnost zaměstnání v předdůchodovém věku snížená. Je řada profesí, kde opotřebení organismu je vyšší než v jiných profesích," řekl už dříve ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Předdůchody podle něj budou výhodnější než současné předčasné důchody, které se vypočítávají na základě menší procentní výměry. Díky tomu, že mají být předdůchody placené z doplňkového penzijního spoření, výše výplaty starobní penze se nezmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám