Hlavní obsah

Masaryka s Leninem si už Rusové nespletou

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Doba, kdy si mnozí ruští návštěvníci Karlových Varů pletli bronzovou plastiku našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v životní velikosti s vůdcem velké říjnové revoluce Vladimírem Iljičem Leninem a nosili k ní věnce nebo květiny, je zřejmě nadobro minulostí. Masarykova socha dostane zřetelné označení.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarskou sochu Tomáše Garriquea Masaryka si Rusové pletli s Leninem.

Článek

Karlovarští radní rozhodli, že se na sokl sochy akademického sochaře Jana Kotka, která stojí na Masarykově třídě v obchodně správním centru lázeňského města, umístí bronzový nápis s jménem našeho prvního prezidenta a daty jeho narození a úmrtí.

„Nechali jsme na Masarykovu sochu umístit označení tak, aby si ho už nikdo nepletl,“ uvedl náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA). Původně Kotek nechtěl o umístění nápisu ani slyšet.

„Přesvědčila jej až událost, kdy v den výročí narození Lenina k němu přinesli ruští návštěvníci lázní věnec,“ vysvětlil Klsák. Ten nyní doufá, že Rusové si Masaryka už plést nebudou. Určité pochybnosti vyplývají z toho, že nápis je vytvořen v latince, zatímco Rusové používají azbuku. „Bylo by ale nedůstojné, kdybychom nápis na Masarykovu sochu nechali odlít v písmu jiného typu. To by tam pak mohl být i nápis v arabštině,“ podotkl Klsák.

Nápis umístil Kotek s kolegy přímo do žulového podstavce. Každé písmeno má čtyři trny, které byly zapuštěny do vyvrtaných otvorů v žule po obvodu dokola.

„Navíc jsme písmena zabetonovali speciální směsí, takže by se nemělo stát, že by někdo písmena odtrhl,“ uvedl jeden z mužů, který se podílel přímo na instalaci nápisu. „Náklady na pořízení a umístění nápisu zatím neznáme v přesné výši, ale máme v rozpočtu na to připravenou částku sto tisíc korun,“ uvedl Klsák, který připomněl, že Masarykova socha stojí na stejnojmenné třídě od roku 2008.

Opočenský se domáhá odměny

Karlovy Vary nemají potíže pouze s Masarykovou sochou. O další bude jednat karlovarské zastupitelstvo příští týden. Jedná se o sochu Pavla Opočenského, která stojí již deset let u vchodu do Vřídelní kolonády, na místě, kde dříve stála socha Gagarina.

„Byla tam vztyčena při příležitosti výstavy Stanislava Libenského. Tehdy podle Opočenského došlo k ústní dohodě, že město sochu odkoupí,“ vysvětloval Klsák, podle kterého chtěl Opočenský za sochu vytvořenou ve stylu Libenského výzdoby Vřídelní kolonády jeden milión korun.

„Po složitých jednáních se mi podařilo snížit cenu na polovinu,“ uvedl Klsák s tím, že konečné slovo ale bude mít karlovarské zastupitelstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám