Hlavní obsah

Pravidla pro exekutory se zpřísní, novela míří do Senátu

Sněmovna ve středu odsouhlasila novelu, která zpřísňuje některé podmínky pro exekutory. Nově tak budou dlužníci dostávat před podáním žaloby výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se také v některých případech spojí do jedné za účelem snížení nákladů. Exekutoři, kteří některou věc zabaví majiteli neoprávněně, ji budou muset po dohodě vrátit zpátky na místo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Součástí novely je ale například také ustanovení, podle kterého by bylo možné zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Mezi věci, které by exekutoři naopak zabavovat nesměli, by měli nově patřit domácí mazlíčci.

Při samotných exekucích by se musel pořizovat zvukový a obrazový záznam. Poslanci kývli i na zpřísnění kárných postihů exekutorů. Exekutorům by se také měly omezit cestovní náklady, které musejí dlužníci zaplatit.

Další novinkou je to, že by se u nemovitostí krajů a obcí nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. Tímto způsobem například nedávno bylo možné zjistit, že kvůli nedoplatku magistrátu byl obstaven Karlův most.

Ministerstvo nakonec ustoupilo od návrhu, podle kterého by některé exekuce mohli vykonavatelé zahajovat bez soudního verdiktu. Kompromisní řešení uvádí, že exekutor bude pověřován soudem na základě návrhu, který mu elektronicky zašle. Opozice ale tvrdí, že proti takovému způsobu zahajování exekuce nebude možné odvolání, jako je tomu nyní.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) označil předlohu za kompromis ku prospěchu věřitelů a dlužníků. Podle opozičních poslanců ale tomu tak není. Opozice také kritizovala výši odměn za právní zastoupení, ačkoli je už ministerstvo vyhláškou snížilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám