Hlavní obsah

Sněmovna potvrdila omezení růstu penzí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koaliční většina ve Sněmovně prosadila pro roky 2013 až 2015 změnu valorizace penzí. Důchody by se měly valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Doposud se penze valorizovaly o míru inflace. Opozice schválení návrhu po celou dobu projednávání ostře kritizovala. Návrh poputuje do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Průměrná penze by se tak v příštím roce mohla valorizovat o 156 korun namísto 428 korun, které by odpovídaly valorizaci podle nynějšího schématu.

„Tohle je nelidské a nespravedlivé,“ varoval poslance šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který upozornil na negativní dopady pro seniory. „Vláda se postarala o to, aby důchodci zaplatili důchodovou reformu,“ doplnil Sobotka, který zároveň obvinil vládu, že penzisty podvedla a nechce dopady reforem kompenzovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Také předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik podrobil návrh kritice. Podle jeho slov se řada lidí důchodu s ohledem na zvyšující se věk odchodu do penze vůbec nedožije a pro většinu ostatních půjde o „bědné přežívání“.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) návrh obhajoval jako nezbytný. Bez jeho přijetí by se schodek na důchodovém účtu prohloubil o zhruba dvacet miliard. Návrh počítá s tím, že během tří let povede k úspoře až 50 miliard korun.

V rámci pozměňovacích návrhů neprošla tzv. mezigenerační solidarita, kterou navrhovaly Věci veřejné.  Na jejím základě by mohli potomci poukazovat procento pojistného jako příspěvek k důchodu rodičům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám