Hlavní obsah

Rampula: Budu řadovým státním zástupcem

Právo, Jakub Troníček

Vlastimil Rampula, který bude muset opustit post vrchního státního zástupce v Praze, podle svých slov bude dál působit jako žalobce. V rozhovoru pro Právo potvrdil, že jakmile nabyde právní moci rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, stane se řadovým státním zástupcem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

Jak vnímáte rozhodnutí soudu, který vyhověl kasační stížnosti ministra Jiřího Pospíšila?

Je to rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které nezbývá než respektovat. Já se s tím musím seznámit a samozřejmě že se také seznámím, do té doby to nemohu komentovat. Teprve po prostudování toho rozhodnutí se poradím s mým právním zástupcem a společně zvolíme další postup.

Jste připraven se dále proti odvolání bránit? Všechny řádné opravné prostředky jste už vyčerpal...

Ona sama kasační stížnost už byla mimořádný opravný prostředek. Ministr ji využil a soud mu dal za pravdu. Já v tuto chvíli o dalším postupu nepřemýšlím.

Nejdříve bude znovu rozhodovat městský soud a do té doby nechci další eventuální postup jakkoliv předjímat.

Soud vám vytkl liknavost v kauze údajné korupce související se stíhačkami Gripen pro českou armádu. Připouštíte tedy své pochybení v tomto případě?

Já jsem s kauzou Gripeny neměl nic společného, a nemohl jsem tedy nic zanedbat. Více se k tomu ale nechci vyjadřovat, nejdříve se s tím rozhodnutím a s jeho odůvodněním musím seznámit.

Místo vás podle všeho stál i pokyn podřízené žalobkyni neodvolávat se na místě v kauze zkrachovalé banky IPB, který byl podle soudu nezákonný... 

Ať si o tom každý udělá názor sám, já to ponechám bez komentáře.

Co říkáte na fakt, že městský soud stejné věci vyhodnotil jako daleko méně závažné?

Celá ta kauza je o právním názoru. Každý z těch soudů ho má zcela jiný, ale důležité je, jaký má názor soud nadřízený. Já to nechci nijak hodnotit, je to fakt, který je evidentní.

Jak bude vypadat další působení v rámci pražského vrchního státního zastupitelství?

Jakmile nabude rozhodnutí právní moci, tak se stanu řadovým státním zástupcem. Moje další zařazení v rámci úřadu bude záležet na mém nástupci.

S jakými pocity budete funkci opouštět?

Jsem profesionál a myslím si, že jsem svou práci dělal dobře, ale osobní rovinu bych do toho každopádně netahal.

Máte nějaké signály, kdo by měl být vaším nástupcem? V zákulisí se mluví např. o náměstkyni ústeckého státního zastupitelství Lence Bradáčové...

O tom se mluví už delší dobu, ale to skutečně není otázka na mě. Já žádné bližší informace nemám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám