Hlavní obsah

Středočeská zastupitelka ČSSD je u soudu kvůli vydírání

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen poslanec a donedávna ještě hejtman David Rath má ze středočeských představitelů ČSSD na krku obvinění. Opletačky se zákonem má už dva roky zastupitelka Středočeského kraje Miloslava Vlková (53).

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Miloslava Vlková na snímku z doby, kdy zastávala post starostky středočeských Štěchovic

Článek

Předsedkyně krajského výboru pro dopravu a místopředsedkyně komise pro bezpečnost už dokonce stojí před soudem kvůli vydírání své bývalé podřízené z dob, kdy byla starostkou obce Štěchovice.

O tom, že Vlková čelí obžalobě, se Právo dozvědělo díky přepisům odposlechů v kauze poslance Davida Ratha, jejichž část se redakci podařilo získat. O někdejší starostce Štěchovic totiž v rozhovoru se svou partnerkou Kateřinou Pancovou mluví bývalý poslanec Petr Kott. Stěžuje si, že on nemůže být na kandidátce do podzimních krajských voleb ani na nevolitelném šedesátém místě, ale Vlková ano, dokonce na postu číslo pět.

„Takže já jsem nemoh na kandidátku a může tam Vlková, která má na krku obžalobu... Bude na kandidátce, prosím tě. Je to jednička z Prahy-západ,“ říká Kott.

A má částečně pravdu. Vlková skutečně kandiduje do podzimních voleb jako lídr oblastního sdružení ČSSD pro Prahu-západ, nicméně je na 14. místě. I tak má ale šanci dostat se znovu do krajského zastupitelstva, vždyť v tom současném je hned 26 členů ČSSD.

Vlková kandidaturu nestáhne, i když jí hrozí čtyři roky

Sama Vlková na tom zatím nemíní nic měnit, hodlá kandidovat dál a v úterý své obvinění bagatelizovala. Hrozí jí ale až čtyřleté vězení, což Právu potvrdil i šéf státních zástupců z Prahy-západ Ondřej Šmelhaus, který na Vlkovou podával obžalobu. Případ už v dubnu podle samotné Vlkové začal řešit soud.

Kauza se týká sporu s bývalou knihovnicí ve Štěchovicích z roku 2010, kterou tehdy tamní starostka Vlková zaměstnala na dohodu o provedení práce.

„Tato dáma spravovala knihovnu a veřejně přístupnou internetovou stanici. Na té si vyvěsila klip, který sympatizuje s fašismem,“ zaútočila včera na bývalou podřízenou Vlková.

Její jméno však odmítla sdělit. Zároveň ale uvedla, že s prací ženy nebyla spokojená, a tak se prý z iniciativy samotné knihovnice dohodly na ukončení smlouvy.

„Ona mně navrhla dohodu, poslala mi to mailem, sešly jsme se, já jsem na to přistoupila a pak na mě podala trestní oznámení, že to bylo pod nátlakem,“ vysvětlovala včera Vlková původ svého stíhání s tím, že jde podle ní o politický boj. Dotyčná knihovnice totiž prý kandidovala ve volbách jako bezpartijní za ODS.

Účelové stíhání?

Vlková na dotaz Práva nicméně připustila, že už je dokonce obžalovaná z vydírání. „Mně to prostě přijde naprosto absurdní... Beru to jako účelové stíhání,“ komentovala obvinění Vlková.

„Jde tam o nemístný nátlak na pracovnici obce,“ popsal stručně věc státní zástupce Šmelhaus.

Právo se v úterý snažilo opakovaně kontaktovat šéfa středočeské ČSSD Richarda Dolejše, ale nebral telefon. O reakci požádala redakce i vedení strany, ale to se ústy mluvčího Martina Ayrera zatím k případu nevyjádřilo.

Nakonec Právo obdrželo od Ayrera jen krátké prohlášení Dolejše: „K této záležitosti nemám relevantní a oficiální informace, a proto jsem požádal paní Vlkovou o písemné vyjádření. Na jeho základě zaujmeme na nejbližším jednání vedení krajské organizace stanovisko a případně zvolíme postup, který by měl být standardní pro řešení těchto záležitostí.“

K situaci se tak přímo vyjádřil pouze jeden z pěti místopředsedů středočeských soc. dem. a náměstek hejtmanství Zdeněk Sei­dl. O tom, že by byla Vlková obžalovaná, prý nevěděl, slyšel jen „drby“, že má problémy s policií.

„Vědělo se o tom a všem se to zdálo tak absurdní, že jsme to pojali spíš jako pracovněprávní proces,“ tvrdila ale včera Vlková Právu, že vedení středočeské ČSSD o své kauze informovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám