Hlavní obsah

Pancová Kottovi v odposleších: Když budeš spolupracovat, budeš se mít…

Právo, Radim Vaculík

Obviněný Petr Kott si prý za tři roky spolupráce se středočeským hejtmanem Davidem Rathem vydělal víc než v dobách, kdy působil jako poslanec ODS ve Sněmovně. Alespoň to v odposleších, které se Právu podařilo získat, tvrdí Kottova partnerka Kateřina Pancová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

David Rath ještě jako středočeský hejtman s tehdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou

Článek

Dokonce se pak s přítelem vsadila o milión korun, že se Kott po vítězných podzimních krajských volbách dostane na post „lpppáka“, tedy náměstka středočeských krajských nemocnic pro léčebně-preventivní péči (LPP).

„Peťo, hele, tak jsou dvě věci, který musíš odlišovat. Když budeš spolupracovat, tak vyděláš nějaký peníze, budeš se mít, éé, myslím si, docela solidně. To, co by si nikdy nevydělal, kdyby si dělal jako cokoliv jinýho. Ani za dobu, co jsi poslancoval, jsi nedosáhnul na to, co teďko máš tady v trezoru. Je to pravda, nebo to není pravda,“ ptá se Pancová v odposleších svého partnera Kotta, který jí odpovídá jednoslovně: „Hmm.“

Tento rozhovor vznikl v období mezi únorem a březnem letošního roku a oba partneři v něm řeší další Kottovu politickou kariéru.

Bývalý poslanec, který se nechvalně proslavil svými alkoholovými eskapádami přímo v budově Sněmovny, si stěžuje na to, že mu tehdejší lídr středočeské ČSSD do podzimních krajských voleb Rath zatrhl kandidovat, i když jen na nevolitelném 60. místě. Dokonce se kvůli tomu oba partneři pohádají, protože Kott si myslí, že je „revitalizovatelnej“.

Přepis odposlechu – sázka o millión
Pancová: ...pokud pudeš touhle silou a pudeš proti němu, tak nemůžeš počítat, že se s nim svezeš.
Kott: No tak to se s nim nesvezu stoprocentně.
Pancová: Tak se s nim vezeš. Tři roky.
Kott: Ale né v politice. Ty to furt nechápeš.
Pancová: Né v politice. Já ti to řikám. Ty musíš začít odlišovat, co je pro Tebe priorita. Vydělávání peněz a být v nějaký exekutivě.
Kott: Ale vždyť já v žádný nebudu, ty to furt, tys znova nepochopila základní princip. Dej na mý slova a jestli ty volby dopadnou dobře, nepustí mě do žádný exekutivy. Ty to přeci víš. Éééé, hele.
Pancová: Tak se vsaď, vsaď se, že z Tebe udělá lppáka těch nemocnic.
Kott: No, klidně, vo co chceš.
Pancová: Vo co chceš.
Kott: Vo co chceš. Vo milion.
Pancová: Vo milion né.
Kott: Proč ne? Vždyť tomu věříš, né?
Pancová: Dobře, tak vo milion.
Kott: No tak jo.
Zvuk plácnutí dlaní.
Kott: Mam milion..., tak to je taky dobrý.
Pancová: Dobře, ehmm.

„Von mě nepustí na kandidátku. Já s nějakým průserem z roku 2004, jako kterej je teďkon jako beránek, vůbec nic nedělá, chodí do práce, nepije a to. Jako nic špatnýho nedělá, tak já tam nemůžu bejt na šedesátým místě, ale obžalovaná Vlková bude na pátým, jo?“ kritizuje v odposleších Rathův postoj Kott.

Naráží přitom na fakt, že zastupitelka Středočeského kraje a místopředsedkyně ČSSD v Praze-západ Miloslava Vlková má problémy se zákonem, ale na kandidátku se dostala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kott patří k obviněným v korupční kauze spojené s poslancem Davidem Rathem. Policie ho přiváží do Dlažděné ulice.

Jak se Právu podařilo zjistit, bývalá starostka Štěchovic Vlková skutečně čelí obžalobě z vydírání a přitom kandiduje do krajských voleb na volitelném 14. místě.

Ale zpět k rozhovoru páru Kott s Pancovou. Tehdejší ředitelka kladenské nemocnice a nyní jedna z osmi obviněných v kauze Rath svému příteli v debatě vysvětluje, že Rath nemohl udělat nic jiného než Kottovu možnou kandidaturu zarazit.

Důvodem je podle ní Kottova „tragikomická postava“ v médiích a jeho obraz na veřejnosti v souvislosti s opileckou aférou ve Sněmovně.

„Von tě na kandidátce nechtěl, protože se bojí, že se to tak, jak to píšou, tragikomická postava Petra Kotta po iks letech, tak se toho prostě bojí,“ říká Pancová příteli. Zároveň oponuje jeho tvrzení, že by byl pro ČSSD ve Středočeském kraji největším nebezpečím.

Výkonné síly pro prachy

„A tys nebyl největší nebezpečí, von dobře ví přeci jednu věc. Že ty lidi na tom kraji vědí, že my dva jsme ty, co dělaj ty výkonný síly pro prachy. Pochop to,“ naznačuje Pancová, jakou roli hrála ve středních Čechách se svým přítelem.

„A Johana ne?“ ptá se hned Pancové její partner. „No taky, ale s Johanou von nejde. Tu nanominoval Bušina, proti jeho vůli, takže co může dělat,“ konstatuje Pancová.

Zmíněnou Johanou je nedávno odvolaná šéfka oddělení veřejných zakázek (investic) na středočeském hejtmanství Johana Novotná, která je předsedkyní ČSSD v Praze-východ a do podzimních voleb kandiduje ve středních Čechách jako desátá v pořadí.

Tatáž Novotná působila v roce 2008 jako členka představenstva firmy EPG, která pro kraj připravovala řadu výběrových řízení.

Tehdy vlastnil EPG spolužák Novotné z vysoké školy Filip Bušina, pozdější Rathův blízký spolupracovník a následně jeden ze stíhaných lidí v dřívější kauze stamiliónových daňových deliktů.

„Já že jsem nanominoval Novotnou na kandidátku? Jak bych to dokázal? Co se týká ČSSD, v roce 2009 jsem si pozastavil členství a o nějakých nominacích, kdo kam půjde, fakt nerozhoduju,“ řekl v úterý Právu Bušina.

Seidl jednoznačně: Oni jsou přátelé

Když se ale na totéž zeptala redakce jednoho z místopředsedů středočeské ČSSD a zároveň náměstka tamního hejtmanství Zdeňka Seidla, odpověď byla jednoznačná.

„To jo, to oni jsou spolu partneři, oni spolu kdysi dělali v té agentuře pro výběrová řízení, v té EPG. Oni jsou přátelé,“ podotkl Seidl.

„Já tedy nevím, o čem se ten páreček baví a proč se o mně baví, každopádně se mnou to nemá nic společného a s panem Bušinou taky ne,“ reagovala v úterý na slova Pancové z odposlechů sama Novotná.

„Takže k jejich výmyslům a blábolům nemá smysl se vyjadřovat,“ dodala Novotná.

Čudla, nebo velká ryba?
Dvojice Kott s Pancovou v rozhovoru zaznamenaném policií řeší i Rathovo postavení v politice.
„Po pravdě si myslím, že pro něj v politice, dneska von si myslí, že je tak neohroženě a tak dokonale vysoko, že ty ho nemůžeš ohrozit,“ říká na Rathovu adresu v odposleších Pancová.Rath přitom ve Sněmovně, která rozhodovala o jeho definitivním vydání ke stíhání pro korupci, sám sebe označil za „čudlu“ a vyzýval policii, ať konečně chytí nějakou „velkou rybu“. Když už je zmíněno zvířectvo, server Aktuálně.cz v úterý zveřejnil jinou část odposlechů. Kott s Pancovou a rovněž stíhanou šéf­kou stavební firmy Fisa Ivanou Salačovou se baví o úplatcích v kódované řeči, když místo peněz říkají „králíci“. Připomíná to fotbalovou korupční aféru, kde bafuňáři používali pro úplatek označení „kapříci“.

Reklama

Výběr článků

Načítám