Hlavní obsah

Nový šéf problémového dotačního úřadu žádá další hlavy, jinak odstoupí

Právo, Rudolf Voleman

Dočasný šéf výboru Regionální rady regionu Severozápad Tomáš Hybner (NS-LEV 21), který převzal vedení dotačního úřadu rozdělujícího evropské peníze v Karlovarském a Ústeckém kraji v pondělí po odvolání dosavadního předsedy a poslance Jiřího Šulce (ODS), se chystá navrhnout odvolání ředitele úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Karla Markvarta.

Foto: Právo

Tomáš Hybner (NS-LEV 21)

Článek

Pokud tento návrh na dalším jednání výboru ve středu 20. června v Chomutově neprosadí, chce odstoupit z funkce a k podobnému kroku se chystá vyzvat i ostatní členy výboru. Setrvání ve funkci podmiňuje i splněním dalších návrhů, o kterých v úterý odpoledne informoval Právo.

„Na pondělním jednání výboru Regionální rady ROP Severozápad byl na můj návrh odvolán dosavadní předseda výboru Regionální rady ROP Severozápad a bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc z ODS. Považuji jeho konec v čele regionální rady za správný krok, nicméně to není krok konečný, který by napravil špatnou pověst čerpání peněz z evropských fondů v regionu severozápad, tedy v Ústeckém a Karlovarském kraji,“ vysvětluje Hybner ve svém prohlášení. [celá zpráva]

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Jiří Šulc

„Jako místopředseda Regionální rady ROP Severozápad jsem nyní dočasně pověřen řízením rady. Protože mi záleží na tom, aby náš region nepřišel o miliardy korun z evropských fondů, které mohou napomoci rozvoji jak Karlovarského, tak Ústeckého kraje, a protože mi záleží na důvěryhodnosti naší země v Bruselu, předložím na dalším jednání regionální rady návrhy,“ pokračoval Hybner, který na prvním místě uvádí odvolání Markvarta z funkce. Dále pak „výpověď ze smlouvy o pronájmu nebytových prostor v Ústí nad Labem, kde úřad regionální rady v současné době sídlí, a to z důvodu zbytečně vysokého nájmu a zbytečně velkého prostoru pro potřeby úřadu Regionální rady ROP Severozápad.“

Ostudná karlovarská losovačka

Hybner chce žádat rovněž audit přezkoumání procesu kontroly a výběru projektů. „Aby byla prokázána objektivnost a nestrannost prosazení projektů,“ vysvětlil Hybner s tím, že posledním jeho požadavkem je kontroly schválených projektů od roku 2010. „Pokud nebudou tyto body na dalším jednání výboru regionální rady ve středu 20. června schváleny, odstoupím ze své funkce v regionální radě. V takovém případě také vyzvu všechny ostatní krajské politiky zastoupení v regionální radě k tomu, aby mne následovali,“ dodal Hybner.

Právo v úterním vydání informovalo, že Hybner se dostal do vedení ROP Severozápad po Šulcovi, což měl být jeden z kroků k očištění a zpětného získání důvěry dotačního úřadu u státních orgánů a v Bruselu. Jenže Hybner je spojován v Karlových Varech s nechvalně známou takzvanou losovačkou.

V době, kdy probíhalo zúžení počtu firem pro výběrové řízení na stavbu KV Arény za více než jednu miliardu korun formou losování, při kterém byl poslední pátý lístek se sdružením později vítězných firem z urny vytažen s půlminutovou prodlevou, byl totiž prvním náměstkem karlovarské primátorky. Opozice v Karlových Varech jej viní ze spoluzodpovědnosti za pokuty, které Antimonopolní úřad Karlovým Varům v souvislosti se stavbou KV Arény udělil. Nové vedení města Karlovy Vary se navíc chystá na soud, který má zjistit předražení stavby KV Arény. Soud také zastavil prodej Lázní III pod cenou, který Hybner jako náměstek pro správu majetku města připravoval. Jeho kritici poukazují, že při výběrovém řízení na prodej tří domů v lázeňském středu vložil do zadávacích podmínek dvacet kritérií, aby domy získaly dopředu vybrané firmy.

Hejtman naznačil možnost Hybnerova odvolání

Hybnera se nezastal ani karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), jeho bývalý spolustraník. Novotný totiž připustil, že Hybner bude později také jako Šulc odvolán.

Hybner je z toho zklamán. „Mám na rozdíl od ostatních regionálních politiků odvahu k tomu učinit zásadní kroky pro zlepšení situace v čerpání evropských peněz, a pokud tyto kroky neprojdou, vzdát se dobrovolně funkce. Doufám, že v tomto úsilí nezůstanu sám a že mne místo podobných neuvážených výroků pan hejtman Novotný naopak bude podporovat,“ uzavřel Hybner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám