Hlavní obsah

Nečas pohřbil současný model státních maturit

– Praha
Právo, ada, nig

Model státních maturit, tak, jak proběhl v posledních dvou letech, je mrtvý. Prohlásil to v úterý premiér Petr Nečas. Nyní je čas udělat analýzu získaných poznatků, na jejímž základě by se mělo do podzimu rozhodnout jak dál, uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Teď by nemělo být s vaničkou vylito i dítě, přece jenom jsme získali za ty dva roky řadu dat. Ta musí být zanalyzována a následně rozhodnuto o dalším postupu, ale tento model státních maturit je mrtvý,“ řekl novinářům. Nechtěl předjímat, zda bude stačit současný model pouze zreformovat, nebo zda se bude hledat model zcela nový. „Vyčkejme analýzy, rozhodujme s chladnou hlavou na základě faktů, nikoli dojmů,“ řekl.

Premiér připomněl, že ODS byla proti spuštění projektu státních maturit, on sám pro něj nehlasoval. „Byli jsme svými koaličními partnery přehlasováni. Čas ukázal, že jsme měli pravdu, že tento projekt není životaschopný,“ trvá na hodnocení premiér.

Nečas připustil význam státních maturit

Připustil však, že státní maturita má svůj význam. Zopakoval, že se připravovala se třemi úkoly.

Měla jasně ukázat „nepodkročitelný“ standard maturitního vzdělání. Dále měla umožnit srovnání jednotlivých středních škol stejného typu. Také se do budoucna počítalo s tím, že by měla nahradit přijímací řízení na vysoké školy.

„Ani jeden z těchto parametrů touto státní maturitou nebyl splněn,“ je přesvědčen Nečas.

Podle něho nebylo správné založit v 21. století projekt na tunách převážených papírů namísto toho, aby se využilo elektronické podoby. Jak dodal, nelze pominout ani to, že na celý projekt se za léta, co se připravoval, padla více než miliarda korun. Nikdo podle něho nedokáže odhadnout, na kolik by přišel nový model: „Museli bychom zabránit tomu, aby to byla takto vysoká částka,“ uzavřel premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám