Hlavní obsah

Chaloupka kolegy nepřesvědčil, poslanci jej vydali policii ke stíhání

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v úterý vydala poslance Otto Chaloupku (VV) k trestnímu stíhání. Policie jej podezřívá z přijetí úplatku. Poslanci o vydání rozhodovali bez doporučení mandátového a imunitního výboru, který nepřijal žádné usnesení. V případě odsouzení hrozí Chaloupkovi až 10 let vězení. Pro hlasovalo 94 proti 37 poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otto Chaloupka (VV)

Článek

Chaloupka před poslanci před hlasováním vystoupil s tím, že celý případ je účelovou snahou o diskreditaci, manipulací a pomluvou. Následně poslance seznámil se svou verzí případu.

Chaloupka trvá na své nevině
Chaloupka se měl trestného činu dopustit tím, že inkasoval od svého asistenta Vratislava Vařejky každý měsíc pětadvacet tisíc korun z jeho pětatřicetitisícového přijmu. Chaloupka to nikdy nepopřel a tvrdil, že šlo o peníze na volební kampaň před komunálními volbami v roce 2010, v nichž Vařejka neúspěšně kandidoval.„Nejsem si vědom, že bych udělal něco protizákonného a už vůbec, že bych úmyslně udělal něco špatně,“ řekl Právu poslanec už loni v dubnu, kdy kauza vyplula na povrch.Vařejka poté, co poslanec po něm nechtěl posílat peníze na účet, ale přebíral je v hotovosti, nabyl podezření, že Chaloupka si ponechává peníze pro sebe.Začal si tedy jejich setkání nahrávat. „Když jsem nesouhlasil s jeho jednáním, tak mi vyhrožoval, že se pomstí a už nebudu pracovat pro Věci veřejné,“ prohlásil poté Vařejka.Parlament přispívá každý měsíc 35 tisíci korunami na platy asistentů zákonodárců. Ti pracují na živnostenský list a svou odměnu obdrží po předložení faktury podepsané poslancem či senátorem.

Mimo jiné si postěžoval, že se neměl možnost seznámit se se spisem. Podivil se mimo jiné nad tím, že o jeho vydání požádala policie až po 12 měsících od nahlášení údajného přečinu.

"Prohlašuji, že jsem nevinen," uvedl poslanec a požádal kolegy, aby jej nevydávali. Po jeho proslovu se z lavic ozval slabý potlesk. Většinu kolegů však nakonec nepřesvědčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám