Hlavní obsah

Zbrzdit a znechutit, to je taktika ČSSD pro jednání o církevních restitucích

Novinky, jov

Sociální demokraté se rozhodli sáhnout k obstrukcím a zbrzdit a znechutit závěrečné projednávání církevních restitucí. Pohrozili, že se o navrácení majetku církvím může Sněmovna jednat ještě i počátkem července. Největší opoziční strana chce svým postupem donutit vládní koalici k přepracování návrhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Článek

O plánu na zbrzdění a znechucení projednávání církevních restitucí informoval v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Jeho strana podle něj využije veškerých možností, jak zpomalit projednání normy.

Sociální demokraté chtějí vládní koalici donutit, aby s nimi hovořila o přepracování církevních restitucí. Největší opoziční strana nesouhlasí s finanční kompenzací ve výši 59 miliard korun, varuje také před prolomením restituční hranice 25. února 1948.

Církevní restituce má Sněmovna projednávat ve středu. ČSSD připravila plán, jak zabránit závěrečnému hlasování. Od devíti hodin od rána zahltí poslanci sociální demokracie a komunistů své koaliční kolegy projevy a zároveň vetují možnost hlasovat po 14 hodině.

Tento postup pak chtějí opakovat i v pátek, kdy se též může konat závěrečné hlasování. Plán hodlají sociální demokraté realizovat i příští týden, pokud koalice neustoupí. Tejc v této souvislosti varoval vládní většinu, že může trávit středy a pátky v poslaneckých lavicích i na začátku července.

Reklama

Výběr článků

Načítám