Hlavní obsah

"Losovač" Keřka byl po pár dnech odvolán z funkce šéfa karlovarského ŘSD

Právo, rsk, jn, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V podstatě jen přes víkend vydržel ve funkci šéfa pobočky Ředitelství silnic a dálnic v Karlových Varech někdejší náměstek karlovarské primátorky Petr Keřka (dříve ODS), na kterého se snesla po jmenování vlna kritiky kvůli nechvalně známé takzvané karlovarské losovačce před šesti lety.

Foto: Ivan Babej, ČTK

Petr Keřka na archivním snímku

Článek

„Před chvílí jsem mluvil s generálním ředitelem a je to tak,“ potvrdil v pondělí po 15. hodině Keřka Právu fakt, že byl z funkce odvolán. „Lehce nabyl, lehce pozbyl,“ komentoval.

Důvody, pro které byl odvolán, ale považuje za nespravedlivé. „Je to nefér, takto pracovat s losovačkou. Ten příběh byl totiž zcela jiný. Je to zvláštní forma politického boje, v které umí někdo jenom bourat. Nevím, kam tato společnost dospěje, když je vytvářená falešnými mediálními obrazy,“ dodal Keřka.

Podle informací Práva dostal Keřka lukrativní místo na doporučení ministra dopravy Pavla Dobeše. Ministr uvedl, že si od Keřky vyžádal vysvětlení ke karlovarské losovačce a odmítl, že by měl na jeho jmenování zájem.  [celá zpráva]

Peake se pustila do Dobeše

Kvůli Keřkovi zkritizovala v pondělí svého stranického kolegu a ministra dopravy Pavla Dobeše i vicepremiérka Karolína Peake. Jak v neděli informovalo Právo, Keřka spojovaný s nechvalně proslulou karlovarskou losovačkou byl vybrán za šéfa karlovarské krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bez výběrového řízení. Podle Peake by tento post Keřka zastávat neměl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

Na dotaz Práva, zda by Keřka měl vést karlovarské ŘSD, Peake odpověděla: "Zastávat by tuto pozici neměl."

Vicepremiérka v tiskovém prohlášení v pondělí po poledni jmenování Keřky označila za špatnou zprávu i pro Karlovarský kraj. "Už jsem o celé věci s ministrem Dobešem mluvila a doufám, že budou následovat kroky, které nebudou takovýmto způsobem znevěrohodňovat nové vedení ŘSD a rezort dopravy," uvedla Peake.

Na otázku Práva, jak bude ministr Pavel Dobeš reagovat na kritické výhrady Peake ke jmenování Keřky do čela karlovarské krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), reagoval ještě před odvoláním mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák: „Dobeš si od Keřky vyžádal písemné vysvětlení, jakou úlohu sehrál v karlovarské losovačce. Dopis od Keřky ministr obdržel právě dnes, a teď si ho chce důkladně prostudovat. Současně se Dobeš také sejde v této věci s generálním ředitelem ŘSD Davidem Čermákem.“

Na dotaz, jestli tedy Keřka bude odvolán, Novák sdělil: „To v této chvíli nelze jednoznačně říci. Dobeš si na rozhodnutí nechá nějaký čas, chce to řešit s chladnou hlavou. Jednoduše řečeno - buď se Keřkovi podaří obhájit, a pak na postu šéfa krajské pobočky ŘSD zůstane, nebo se ministr zasadí o jeho odvolání.“

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Mluvčí Novák již v neděli uvedl, že ministr byl šéfem ŘSD Davidem Čermákem o jmenování Keřky informován. Z dobře informovaného zdroje se ale Právo dozvědělo, že Čermák nevybral nového ředitele pouze podle své úvahy. „Ministr Pavel Dobeš doporučil Čermákovi, aby Keřku do této funkce jmenoval,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám