Hlavní obsah

Kutnohorský zastupitel měl načerno drůbežárnu. Nikdo neví, kde bral vodu

Novinky, Jiří Forman, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Skovici na Kutnohorsku vyrostla moderní drůbežárna, která má drobnou vadu. Funguje už rok a půl, aniž by měla potřebná povolení, a navíc na pozemku, který oficiálně nemá vlastní vodu, zjistily Novinky. Není tak jasné, čím byla napájena kuřata, jejichž maso se v ČR prodávalo. Celý podnik provozoval zastupitel Kutné Hory Vladislav Latislav.

Kutnohorský zastupitel měl načerno drůbežárnu, nikdo neví, kde bral voduVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Latislav po odhalení případu drůbežárnu, kterou vlastnila jeho firma Argentum, prodal svému známému a kuřata z provozovny začaly odvážet kamióny. V rejstříku firem je však i nadále uveden jako jednatel a společník.

Podle stavebního úřadu Vrdy není objekt zkolaudován a pozemkový úřad dal pro výstavbu hal na pozemku povolení teprve před dvěma měsíci.

Tajemný zdroj vody

Reportér Novinek mluvil s místními obyvateli, kteří potvrdili, že studna v drůbežárně není a vodu pro kuřata dováží dobrovolní hasiči z obce Vrdy. Potvrdil to také starosta obce Josef Herout: "Vím o tom, že někdy v minulém roce tam dovezli dva až tři kubíky vody, ale v rámci cvičné jízdy. Nevím, kde tu vodu vzali, já nyní takové informace nemám."

Kdo výjezdy hasičů a vodu pro drůbež platí, nikdo netuší. Podle odborníků vypije 100 000 kuřat přibližně 40 000 litrů vody denně.

Veterinární správa dala předběžný souhlas s užíváním, protože podle její kontroly je na místě všechno v pořádku; včetně zdroje vody na pozemku.

"Jedna studna tam je, z které lze odebírat vodu, a ta byla pro původní drůbežárny, které tam byly v 60. letech. Našli jsme k tomu informace z archivu," řekla Eva Skotnicová z odboru životního prostředí městského úřadu Čáslav. Dodala, že úřad neví o tom, že by studna byla v současnosti používána jako zdroj vody.

Na nahrávce, kterou má redakce k dispozici, Latislav přiznává, že studna na pozemku je. "Pak vám ukážu, kde ta studna byla schovaná, v životě byste ji nenašli," říká majitel firmy Argentum a kutnohorský zastupitel.

Aby nedocházelo k týrání drůbeže žízní, byla na místo přivolána policie, která však žádné pochybení nezjistila, protože voda na pozemku byla, i když nikdo neví odkud.

Latislav uvedl, že se k případu vyjádří písemně. Dosud tak neučinil.

Reklama

Výběr článků

Načítám