Hlavní obsah

Mohou asistentky provádět domácí porody? Komise se pokusí rozseknout spor

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Laickou i odbornou veřejnost dělí názor na to, zda je přípustné, aby rodičky přiváděly děti na svět doma za pomoci porodních asistentek. Spor mezi přívrženci této varianty a těmi, kteří ji považují za zbytečný risk, má v pondělí rozseknout komise svolaná ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Podle velké části odborníků je plánovaný domácí porod hazardem se životem dítěte i matky.

Článek

Převážná část odborníků domácí porody za pomoci porodních asistentek nedoporučuje a označuje je za hazard se životem novorozeněte i matky. Naopak prvorodičky, preferující porody doma, argumentují klidnějším a důstojnějším prostředím.

Impulsem k širokým diskusím nad tímto tématem se stal nedávno případ porodní asistentky Ivany Königsmarkové, která za komplikovaný porod a následnou smrt novorozeněte v roce 2009 dostala třímiliónovou pokutu a podmínku na dva roky. Poslanci poté asistenci při domácích porodech zakázali.

Kauza Königsmarkové rozpoutala debaty mezi zástupci porodních asistentů a lékaři. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Leoše Hegera proto rozpracovalo nový zákon, který by měl jednou provždy spor rozseknout. Zatím ale byla jen vytvořena komise, která má posoudit argumenty obou skupin. Její první schůzka skončila fiaskem, účastníci se proto pokusí najít společné řešení právě v pondělí.

V současnosti domácím porodům nikdo nebrání, podle soudu mají ženy na porod doma právo. Asistentky ale nemohou rodičkám pomáhat mimo nemocnice, a to pod pokutou až jednoho miliónu korun.

Anketa

Co si myslíte o domácích porodech?
Žena má právo rozhodnout se, že chce rodit v domácím prostředí
13,1 %
Je to zbytečný hazard, nepředvídané komplikace vyřeší jen lékař
86,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14326 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám