Hlavní obsah

Rozhodnutí o gripenech se blíží. Obrana bojuje už jen o slevu

Právo, Oldřich Danda

Do konce června by se mělo rozhodnout, zda budou i po roce 2015 české nebe hlídat nadále švédské stíhačky Gripen. Vláda na začátku roku dala ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS) mandát sjednat se švédským ministerstvem obrany pokračování pronájmu. Pokud by ale do konce června nevyjednal přijatelné podmínky, vypíše české ministerstvo výběrové řízení, kterého se budou moci účastnit i ostatní výrobci letounů.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

Podle informací Práva jednání se Švédskem ale směřují k dohodě. „Je zřejmé, že se nakonec dohodnou, obrana to ale natahuje, protože chce co největší slevu,“ řekl Právu dobře informovaný politik.

Ve hře není pouze cena pronájmu – desetiletý pronájem do roku 2015 stojí 20 miliard korun – ale i další výhody pro českou stranu.

V jednání je i to, že švédská obrana by mohla odkoupit či si pronajmout české nepotřebné letouny L-159.

Ministerstvo obrany nechce jednání příliš komentovat.

„Jednáme intenzivně, naposledy byla švédská delegace tento týden v Praze. Jednání ale nejsou ještě u konce, proto není možné zveřejňovat bližší podrobnosti,“ sdělil včera Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Pro prodloužení pronájmu gripenů jsou vojáci i někteří politici. Podle českých generálů nejsou s gripeny problémy a piloti i technici si již na ně zvykli.

Pro společnou obranu ještě nedozrál čas

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) jsou gripeny rozumnější variantou než vypisovat výběrové řízení na jiné stíhačky.

„Chceme-li se brát vážně, tak si musíme gripeny ponechat,“ uvedl Právu ministr.

Podle něj na jiné řešení nejsou teď peníze. „Udržet si gripeny je v našem zájmu, protože vojáci jsou na ně vycvičeni a vše k tomu máme. Bylo by přece hrozné přesedlat na jinou stíhačku. To by se strašně prodražilo,“ řekl Právu.

Také opozice souhlasí s možností prodloužit pronájem gripenů. Podle místopředsedy zahraničního výboru Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) ještě nepřišla doba na společnou protivzdušnou obranu EU.

„Schopnost mít nadzvukové letectvo je součást suverenity státu, a kdyby se Česká republika rozhodla jej zbavit, tak to je nezvratný krok. Myslím, že bychom měli stíhačky pět až deset let udržet a využít té doby k diskusi o mezinárodním zajištění obrany,“ uvedl Hamáček.

Mezi českými politiky jsou i tací, kteří by nadzvukové letectvo zrušili, ale jsou v menšině. Patří mezi ně třeba šéf branného výboru Sněmovny Jan Vidím (ODS) či Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Je logické, že ministr financí se ptá, zda potřebujeme za současné situace stíhací letouny, ale musím respektovat to, že ti, kteří tomu rozumějí, říkají, že to nezbytné je,“ řekl Právu Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám