Hlavní obsah

Lidice si připomněly 70 let od vyhlazení

Právo, Radek Plavecký
Aktualizováno

Před 70 lety, 10. června 1942, se odehrál ve středočeských Lidicích obrovský masakr. Malá vesnice a především její obyvatelé padli za oběť nacistické mstě. Krutou odvetou za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha němečtí vojáci vyvraždili všechny lidické muže a starší chlapce, ženy a děti skončily dílem v koncentračních táborech, dílem na převýchově.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Společný hrob je místem pietního aktu vzpomínání na vyhlazení Lidic, od něhož uplynulo 70 let.

Článek

"Desátého června 1942, dlouho před tím než civilizovaný svět objevil pro sebe hrůzy vyhlazovacích táborů, zástupná smrt obyvatel Lidic otevřela mezinárodnímu společenství oči a vyjevila zvířecí podstatu nacismu," citovala ČTK z projevu premiéra Petra Nečase (ODS) při pietním aktu. Podle Nečase vypálení obce a vyvraždění jejích obyvatel "znamenalo zlom v zápase o Evropu", zpráva o události "donutila mnohé vyhlásit nacismu boj na život a na smrt". Pod dojmem lidické tragédie vlády Francie a Británie začaly považovat mnichovskou dohodu za neplatnou, řekl ministerský předseda. Podle něj památka mučedníků vrací smysl českému vlastenectví.

Obec byla vypálena a srovnána se zemí. Řádění nacistů tehdy nepřežilo 340 zdejších obyvatel včetně 88 malých dětí.

Některé ženy a děti se po válce do obnovené obce vrátily, nyní jich už ale mnoho nezbývá. „Po ukončení války se ze zajetí v koncentračních táborech vrátilo zpět do vlasti 143 lidických žen a po dvouletém pátrání pouhých 17 lidických dětí. Přežívá už jenom šest lidických žen – nejstarší je 99 let, nejmladší 86 let – a 13 lidických dětí,“ uvedl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pietní vzpomínky na lidickou tragédii se zúčastnily i přeživší lidické ženy a děti.

Foto: Profimedia.cz

Památník v Lidicích

Přeživší pamětníci jsou hlavně v těchto dnech pod bedlivou ochranou svých potomků, protože musí čelit velkému zájmu veřejnosti. Všichni si ale spolu s dalšími stovkami lidí, kteří během tohoto víkendu do Lidic přijedou, připomenou tragické události.

Víkend piety a vzpomínek

Už v pátek se v Lidické galerii představily poštovní známky vytištěné k 70. výročí lidické tragédie, byl tu odborný seminář na téma Potrestání válečných zločinů a premiéra dokumentu režiséra Pavla Štingla Lidické pohledy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vzpomínkový akt v Lidicích se konal za deště. Pod deštníky se schovali i kardinál Dominik Duka (uprostřed), premiér Petr Nečas (vpravo) nebo předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pietní vzpomínky na lidickou tragédii se zúčastnily i přeživší lidické ženy a děti.

V sobotu zazněl děkovný koncert Pro Lidice a v neděli se uskutečnila tradiční pietní vzpomínka u společného hrobu. Modlitbu přednesl kardinál Dominik Duka, projev místopředsedkyně Senátu ČR Alena Gajdůšková. Jindy poklidná vesnice se zaplnila mnoha stovkami lidí.

Program bude pokračovat celostátní přehlídkou dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.

Podrobný program pietní vzpomínky a doprovodných akcí lze najít na webových stránkách lidice-memorial.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám