Hlavní obsah

Nečas s Kalouskem neříkají pravdu o financích v ČR, tvrdí Sobotka

Novinky, val
Praha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek zkritizoval rozpočtovou politiku Nečasovy vlády. Premiéra a ministra financí Miroslava Kalouska Sobotka nařknul z toho, že před poslanci zatajují negativní vývoj veřejných financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Podle Sobotky dosáhl schodek veřejných financí za prvních pět měsíců tohoto roku 79 miliard, což je podle něj 75 procent plánovaného celoročního rozpočtu. „Státní rozpočet nezadržitelně míří k vyššímu schodku, než schválila Poslanecká sněmovna,“ konstatoval Sobotka.

Navíc dodal, že Nečas s Kalouskem o této situaci neinformují pravdivě poslance. „Premiér a ministr financí neříkají pravdu o financích v České republice,“ uvedl. Příští týden je proto chce ve Sněmovně vyzvat, aby před poslanci uvedli, „jaká je naše skutečná rozpočtová situace“.

Vláda podle Sobotky neříká pravdu také v situaci kolem čerpání prostředků z Evropské unie. Příjmy z Evropy měly podle něj činit 100 miliard korun, místo toho došlo ale k pozastavení čerpání. „Vláda přiznala, že to bude do června, teď přiznala, že to bude do září,“ rýpnul si Sobotka s tím, že i v případě, že se na podzim čerpání znovu rozjede, není vláda schopná do konce roku všechny prostředky vyčerpat.

Znovu proto šéf ČSSD vyzval vládu k tomu, aby odložila vznik druhého pilíře důchodové reformy, zvyšování DPH a majetkové vyrovnání s církvemi. Navrhl přitom, aby se o církevních restitucích hlasovali ve Sněmovně jmenovitě.

Výběr článků

Načítám