Hlavní obsah

Poslanci dali Chorvatsku zelenou pro vstup do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle očekávání poslanci během pátečního jednání Sněmovny odsouhlasili smlouvu o připojení Chorvatska k Evropské unii. Senát schválil dohodu již dříve, nyní už tak schází jen podpis prezidenta. Pro smlouvu hlasovalo 151 ze 164 přítomných zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Chorvatsko by od příštího roku mělo být 28. státem EU

Článek

Budoucí členství Chorvatska musí ratifikovat všech současných 27 členských států EU. Smlouva o přistoupení udává, že by Chorvatsko, někdejší součást bývalé Jugoslávie, mělo přistoupit 1. července příštího roku.

Podle smlouvy má mít nový člen v Evropském parlamentu 12 poslanců, dokument upravuje také hlasovací poměry v Evropské radě a Radě EU. Smlouva pojednává i o finančních záležitostech a o různých přechodných obdobích. Přechodná období se týkají například volného pohybu lidí, zboží a kapitálu, dále zemědělství, daní a životního prostředí.

Česká vláda chtěla původně nechat zákonodárce společně s přístupovou smlouvou s Chorvatskem hlasovat také o české výjimce z Listiny práv a svobod v lisabonské smlouvě. Výjimku si vymínil pro podpis lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus. V Česku by ale při společném hlasování evropská smlouva o Chorvatsku neuspěla, neboť výjimku odmítá ČSSD, která má většinu v Senátu.

Chorvatsko požádalo o přistoupení k EU v roce 2003. Jednání o podmínkách členství byla zahájena o dva roky později a ukončena loni v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám