Hlavní obsah

O pozastavení činnosti Zemanovy strany žádá Nečase její člen

Právo, Aleš Pelikán

Návrh na pozastavení činnosti Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ) podal premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a vládě její vlastní člen Josef Černý z Ústí nad Labem. Uvádí, že jeho strana porušuje vlastní stanovy a práva svých členů.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman chce bojovat o Hrad, pokud občané budou moci volit prezidenta přímo.

Článek

Podle Černého byla například chybně svolána krajská konference strany v Ústeckém kraji politickou radou, a nikoliv krajským předsedou. Někteří členové předsednictva také prý sepsali přeregistrační manuál, který odporuje stanovám strany, problémové prý také bylo ukončování členství.

„Návrh jsem podával po důkladném zvážení všech okolností. Vedení strany nereagovalo na upozornění, že jedná proti stanovám strany, které jednoznačně

říkají, kdo svolává krajskou konferenci SPOZ nebo jakým způsobem zaniká členství v SPOZ,“ sdělil Právu Černý, který býval krajským místopředsedou.

Nynější krajské vedení s ním nesouhlasí. „Je divné, že chce být členem SPOZ, ale její činnost chce nechat zastavit. Osobně bych to nechal proběhnout a pak se uvidí, kdo měl pravdu. Věřím, že to bude vedení strany a pan Černý by se pak měl chytit za hlavu a odejít,“ reagoval krajský předseda strany Jaroslav Vodička.

„Řadový člen má právo na názor“

Podle něj na poslední krajské konferenci, kde se volilo nové regionální vedení strany, bývalý krajský místopředseda Černý vykřikoval, skákal lidem do řeči a tvrdil, že přeregistrační konference je špatně udělaná. To Černý odmítá, sám prý byl ve své řeči přerušen.

K přeregistraci zemanovci přistoupili poté, co se krajská členská základna přestávala angažovat a na první schůzi v lednu se prý také objevily chyby. Nová schůze se uskutečnila v polovině května. „Bylo tam celé vedení včetně čestného předsedy Miloše Zemana. Lidé na této úrovni by si nedovolili udělat něco špatně,“ myslí si Vodička.

Černý oponuje, že několik lidí ve vedení SPOZ nemá právo určovat, co se bude dodržovat a co ne. „Už si jednou musejí ,velcí‘ politici uvědomit, že vždycky nebude platit jen to, co oni sami budou chtít, a že i jeden řadový člen má právo na svůj názor a na kritiku nejvyššího stranického vedení, pokud to nejedná správně,“ kontruje kritik.

Podle krajského místopředsedy Josefa Lébra Černý před parlamentními volbami před dvěma lety na poslední chvíli odešel z kandidátky, a stranu tak poškodil. „Měli bychom si ho zavolat a ptát se, proč vůbec chce být ještě členem,“ řekl Lébr Právu s tím, že na místě jsou i úvahy o jeho vyloučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám