Hlavní obsah

Polský a Český Těšín spojil po desítkách let další most, tedy lávka

Právo, Aleš Honus
Český Těšín

Téměř stometrovou lávku přes hraniční řeku Olši, která spojuje Český Těšín se sousedním Cieszynem, v úterý slavnostně otevřeli starostové obou měst. Lávka, která přišla na 1,7 miliónu euro, je prvním mostem pro pěší v novodobé historii obou zemí. Mezi oběma Těšíny dvě podobné lávky stály ještě v minulém století, během války ale byly strženy.

Nový most v Českém TěšíněVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Obě města, ještě donedávna rozdělené neprostupnou hranicí, tak nyní spojují nejenom dva silniční mosty a jeden most železniční, ale nově i lávka pro pěší, cyklisty či majitele kolečkových bruslí. „Most vznikl po mnoha desetiletích na novém místě, kde nikdy nebyl,“ řekl starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Sportovní lávka překlenula nejenom řeku Olši, ale i sousední potůček a malý ostrov před parkem Sikory. „Propojila velmi atraktivní zelené plochy po obou stranách hranice, které rovněž prošly komplexní revitalizaci. Parky budou slavnostně otevřeny na konci léta,“ dodala mluvčí těšínské radnice Dorota Havlíková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Uprostřed lávky se potkali starostové obou příhraničních měst - starosta Českého Těšína Vít Slováček a jeho polský protějšek Mieczyslaw Szczurek.

Díky lávce vznikl také zajímavý ovál pro cyklistiku a bruslení v délce zhruba tří kilometrů. Navíc obě města chtějí lávku použít i pro další ročník oblíbeného Fortuna běhu, který je důležitou mezinárodní běžeckou akcí.

Zprovoznění nové lávky je součástí rozsáhlého projektu s názvem Zahrada dvou břehů, který má s pomocí evropských peněz proměnit příhraniční části obou Těšínů v místo, jež budou občané obou měst používat společně pro aktivní oddych.

Foto: Aleš Honus, Právo

Most mohou vyžívat i cyklisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám