Hlavní obsah

Poslanci řeší restituce. Benda je věřící, ale na prvním místě má prachy, spustil Jandák

Novinky, val
Praha

Čtyřicátá schůze Poslanecké sněmovny pokračuje ve středu druhým čtením návrhu vládního zákona o majetkovém narovnání s církvemi. Poslanci se nad sledovaným tématem přou od dopoledních hodin. Opozice se staví proti vládní verzi návrhu a žádá zařazení pozměňovacích návrhů. Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) se kvůli tomu pustil do šéfa ústavněprávního výboru Marka Bendy (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák

Článek

„Přesvědčovat přesvědčené nemá smysl,“ prohlásil Jandák na adresu členů kabinetu s tím, že jejich návrh ve výsledku povede k likvidaci církve a náboženských společností v České republice. Ohradil se také proti Marku Bendovi, předsedovi sněmovnímu výboru, jenž přijetí návrhu vyrovnání poslancům doporučil. „Pane kolego Bendo, já vím, že jste taky věřící, ale na prvním místě prachy,“ spustil Jandák s tím, že i on je věřící a svatbu měl v roce 1980 v kostele.

Stínový ministr kultury nebyl jediný, kdo ve středu vládní návrh napadl. Proti němu se postavil například poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, podle něhož jde o nápad legitimní, nýbrž způsob jeho provedení je špatný. „Uvědomme si, že zde mluvíme o nevratném procesu,“ upozornil.

Potvrdil tak avizovaný postoj opozičních Věcí veřejných, které požadují změny ve vládním návrhu. Volají například po výčtovém zákonu, který by přinesl seznam církevního majetku. V České televizi to řekl poslanec VV Michal Babák.

VV také před týdnem vyjádřily žádost na úplné vyškrtnutí finančních kompenzací z návrhu. "Je to z důvodů neutěšeného stavu české ekonomiky a navíc - jedná se o nápravu některých křivd. Nemá to být naprostá kompenzace zcela všeho," řekla předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová.

Návrh má šanci projít

Naopak už dříve podporu vládního návrhu restitucí, který počítá s tím, že se majetek v hodnotě 75 miliard korun církvím vrátí naturálně a 59 miliard jim bude zaplaceno jako náhrada za nevydaný majetek, slíbila Karolína Peake za stranu LIDEM. „Církevní restituce měly přijít daleko dříve, v době ekonomicky příznivější, ale pokud je neschválíme nyní, bude to znamenat velké komplikace i s negativním dopadem do veřejných rozpočtů,“ řekla Právu.

Vládní návrh církevních restitucí by tak podle původních informací druhým čtením projít měl. ODS, TOP 09 a LIDEM totiž disponují sto hlasy. Kateřina Klasnová minulý týden avizovala, že vládu podpoří i poslanec VV Milan Šťovíček, s nímž by měla koalice 101 hlas. Ruku pro vládní návrh by mohl zvednout i exministr školství Josef Dobeš. Koalice by tak dokázala přehlasovat i oranžový Senát, který zřejmě návrh neodsouhlasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám