Hlavní obsah

Koalice smetla ze stolu návrh ČSSD na vznik vyšetřovací komise k IZIP

Praha

Sociální demokraté na středečním jednání Sněmovny neuspěli s návrhem, aby vznikla zvláštní vyšetřovací komise k projektu IZIP, u jehož počátků stáli tehdejší poslanci ODS a který byl nedávno zastaven. O návrhu se ani nehlasovalo, koalice totiž vetovala zařazení tohoto bodu do programu schůze.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s předsedou klubu Jeronýmem Tejcem

Článek

U počátků projektu, do něhož dosud vložila VZP skoro dvě miliardy korun, stáli tehdejší poslanci ODS, nyní europoslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky si projekt "prolobovali", nebylo na něj žádné výběrové řízení. "Dvě miliardy korun budou odepsány, vylejí se do kanálu. Není možné, aby Sněmovna přešla věc mlčením," konstatoval šéf nejsilnější opoziční strany.

Sociální demokraté ale se svým návrhem narazili. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura poukázal na to, že projekt vznikl v době, kdy byla u moci sociální demokracie, a otázky by tedy měly směřovat na ni. Jménem dvou poslaneckých klubů ODS a TOP 09 pak zařazení nového bodu, při němž by poslanci o zřízení komise rozhodovali, na tuto sněmovní schůzi vetoval.

Rozhořčená opozice

"Veto pokládám za nepochopitelné a skandální," komentoval postup Sobotka. ČSSD podle něj navrhne zařazení bodu i na další schůzi. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc pak vznesl dotaz, proč se schvaluje program schůze, když druhý den je vše jinak; vyčetl ODS a TOP 09, že se odmítly zabývat elektronickými zdravotními knížkami. Následně požádal o přestávku na jednání klubu.

O tom, že projekt skončí, rozhodla před několika dny po dohodě premiéra Petra Nečase a ministra zdravotnictví Leoše Hegera Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám