Hlavní obsah

Špičky ČSSD daly kvůli kauze Rath středočeské organizaci nůž na krk

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Středočeská sociální demokracie dostala v úterý od nejužšího vedení strany, politického grémia, jasný vzkaz. Pokud sama nesvolá konferenci, která by v důsledku aféry bývalého hejtmana Davida Ratha zvolila nové vedení ČSSD ve středních Čechách a upravila kandidátku pro podzimní krajské volby, učiní tak nejvyšší orgán sociální demokracie mezi sjezdy - ústřední výkonný výbor (ÚVV).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc .

Článek

Politické grémium ČSSD jednalo v úterý ráno ve Sněmovně a řešilo klíčové problémy, které nyní největší opoziční stranu trápí. Patří mezi ně fakt, že vedení středočeské sociální demokracie v čele s Rathovým dlouholetým spojencem Richardem Dolejšem přes výzvu přijatou ÚVV neodstoupilo.

Podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce má nyní středočeská organizace na výběr. První variantou je, že její vedení - krajský výkonný výbor (KVV), rozhodne o svolání konference, na níž budou zvoleny nové špičky a upravena volební kandidátka.

Pokud se tak nestane, nastoupí druhá, tvrdší varianta. Na návrh předsedy Bohuslava Sobotky rozhodne o svolání konference ÚVV na svém jednání v Hradci Králové v sobotu 16. června.

Dolejš chce obrodný proces

Dolejš na dotaz Novinek uvedl, že příští týden předloží KVV návrh kroku ke svolání krajské konference, která zvolí nové vedení a kandidátku. "Udělám vše pro očištění středočeské ČSSD, tak, aby znovu získala důvěru občanů," uvedl Dolejš, který zároveň vyjádřil zklamání, že neodstoupila středočeská krajská vláda.

Lídr sociální demokracie ve středních Čechách se zároveň vymezil vůči svým oponentům. "Je pro mě nepřijatelné, aby v čele obrodného procesu stáli lidé, kteří již v minulosti selhali," uvedl Dolejš, který jmenoval exmístopředsedu ČSSD Milana Urbana, bývalého ústředního tajemníka sociální demokracie Jiřího Havlíčka a krajské radní Zdeňka Seidla a Robina Povšíka.

Emmerová zemanovce neposílí

Špičky ČSSD řešily i problémy s čerpáním z evropských fondů v Ústeckém kraji. Minulý týden v pátek na krajském a dotačním úřadě provedla policie razii, v pondělí byl zastaven operační program, prostřednictvím kterého peníze z Bruselu do regionu tečou.

Podle Tejce se kvůli tomu ještě během úterka Sobotka sejde s ústeckou hejtmankou Janou Vaňhovou a šéfem regionální organizace sociální demokracie Arnem Fišerou. Problém se bude probírat i na dalším jednání politického grémia, které se uskuteční ve čtvrtek.

Sociální demokraté v úterý řešili i požadavek exministryně zdravotnictví a poslankyně Milady Emmerové, která by chtěla na podzim kandidovat v Plzeňském kraji za zemanovce a zároveň si ponechat nebo přerušit členství v ČSSD. Politické grémium podle Tejce vyslovilo s takovou variantou jasný nesouhlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám