Hlavní obsah

Písek zřejmě přišel při prodeji pozemků o milióny

Právo, Pavel Orholz, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písek

Kriminalisté se zabývají prodejem pozemků v lokalitě Sv. Václav v Písku. Podle člena kontrolního výboru Vladimíra Homoly (ODS) přišlo město v roce 2005 o milióny korun, když prodalo lukrativní pozemky za třikrát nižší cenu. Za transakcí byl bývalý starosta, tehdejší člen ODS, nyní ředitel krajského úřadu Luboš Průša.

Foto: Profimedia.cz

Písecké panorama

Článek

„Jsem přesvědčen, že město na podivné transakci tratilo až desítky miliónů korun. V roce 2005 schválilo zastupitelstvo Písku prodej městských pozemků v lokalitě Sv. Václav za třikrát nižší cenu, než byla místně a časově obvyklá. Prodej byl sice podmíněn vybudováním infrastruktury v hodnotě několika miliónů korun novým majitelem, ale tato podmínka uvedená v zadání výběrového řízení, schváleného zastupitelstvem usnesením 291/05, se nikdy nenaplnila,“ řekl Právu Homola.

Dodal, že tehdejší starosta zřejmě předložil zastupitelům města jinou smlouvu než tu, která byla schválena usnesením 291/05. Zastupitelé pak schválili usnesením 391/05 smlouvu, z níž klauzule o vybudování infrastruktury vypadla, přestože usnesení 291/05 nikdy nezrušili.

Písek tak v říjnu 2005 prodal 30 000m2 pozemků v lokalitě Sv. Václav za 401 korun za metr čtvereční a nabyvatel je ještě týž rok začal prodávat za 1000 až 1200 Kč/m2.

Průša jakoukoliv ztrátu pro Písek tímto prodejem pozemků odmítá. „V této transakci k žádné škodě na městském majetku nedošlo,“ je přesvědčený Průša. Podle něho se o nabídku přihlásila pouze jedna společnost. „Firma tam vybudovala sítě, problém je v tom, že nepostavila definitivní komunikaci. Ale to je postup také běžný,“ míní Průša.

Prodej pozemků už vyšetřují policisté. „Byly zahájeny úkony trestného řízení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a v současné době ještě nepadlo ve věci žádné konkrétní obvinění,“ reagovala na dotaz Práva mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám