Hlavní obsah

Diskriminace je problém a rozrůstá se, shoduje se většina Čechů

Novinky, val
Praha

Diskriminaci, tedy záměrné znevýhodňování některých skupin obyvatel, považují za velký problém více než dvě třetiny Čechů. Nadpoloviční většina se zároveň shoduje na tom, že diskriminačního jednání v Česku přibývá. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak velký problém představuje podle Vašeho názoru diskriminace v naší zemi? Podle STEM

Článek

Zatímco v roce 2003 a v letech 2009 až 2010 považovala diskriminaci za závažný problém zhruba polovina veřejnosti, loni počet těch, podle kterých je diskriminace „zcela zásadní problém“ nebo „poměrně velký problém“, výrazně vzrostl.

Z květnového průzkumu vyplývá, že diskriminaci pokládá za velký problém tentokrát 70 procent lidí, přičemž pouhá čtyři procenta dotázaných uvedla, že jde jen o okrajovou záležitost. Ke zvýšení míry závažnosti diskriminace přitom došlo ve všech sociodemografických skupinách obyvatel, přitom se hodnocení mezi jednotlivými skupinami nijak podstatně neliší.

Foto: David Ryneš, Novinky

Roste diskriminace v ČR za poslední 10 let?

Rostoucí tendenci v míře vnímání diskriminace potvrzují také výsledky průzkumu, v němž lidé odpovídali na dotaz, zda míra diskriminace z dlouhodobého hlediska spíše přibývá nebo ubývá. Zatímco 51 procent se domnívá, že diskriminace přibývá, podle 40 procent zůstává její míra stejná a devět procent dotázaných má za to, že míra diskriminace klesá.

Přitom i z tohoto hlediska došlo oproti minulým letům k rozšíření názoru, že diskriminace narůstá. Například v dubnu to bylo o deset procentních bodů méně, před rokem dokonce o 22 procentních bodů.

Který typ diskriminace je nejzávažnější? (v procentech)
Podle věku46
Podle rasy a národnosti18
Podle zdravotního postižení14
Podle pohlaví10
Na základě výše majetku6
Podle sociálního původu6

Za nejzávažnější způsob diskriminace v naší společnosti považuje polovina Čechů znevýhodňování podle věku. Na druhém místě je diskriminace podle rasy a národnosti (18 %), na třetím znevýhodňování na základě zdravotního postižení (14 %), na čtvrtém diskriminace podle pohlaví (10 %).

Reklama

Výběr článků

Načítám