Hlavní obsah

Hejtmankou Středočeského kraje je Zuzana Moravčíková

• Aktualizováno
Právo, Radek Plavecký

Středočeský kraj má novou hejtmanku. Po předem deklarované podpoře zastupitelů z řad ČSSD a KSČM byla 36 hlasy z přítomných 64 zastupitelů zvolena Zuzana Moravčíková (ČSSD). Ta také zastávala od zatčení a rezignace bývalého hejtmana Davida Ratha (zvolen za ČSSD) až do pondělní volby funkci pověřené hejtmanky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková

Článek

Moravčíková byla rovněž hejtmanovou náměstkyní pro majetkové záležitosti. Nyní povede kraj až do podzimních voleb.

"Jsem úplně jiná než David Rath, jsem zcela otevřená a jsem týmový hráč a slušný člověk. To hodlám dokázat, pokud budu zvolena hejtmankou," řekla Moravčíková při volbě.

Rezignace se nekonala

Navzdory požadavku opozice z ODS a STAN, aby rezignovala celá krajská rada, protože i ona by měla nést zodpovědnost za všechny kroky pod Rathovým vedením, nikdo z radních, mezi nimiž je i nově zvolená hejtmanka, neodstoupil. A to i přesto, že to kromě opozice požadovali i někteří samotní radní. Byli ale jen dva.

Rada tvořená výhradně členy ČSSD nerezignovala ani po usnesení ústředního a krajského výkonného výboru ČSSD, které krajskou radu vyzvaly, aby přijala rezignací odpovědnost za dosavadní dění na kraji. Drtivá většina sociálních demokratů v krajské radě to odmítla. Hejtmanka Moravčíková to dosud odůvodňuje tím, že několik měsíců před krajskými volbami nemá smysl destabilizovat jeho vládu.

Nic se nezměnilo, zní z opozice

Také proto provázely volbu nesouhlasné hlasy opozice. "Jel jsem na toto jednání s nadějí, že tato etapa po Rathovi bude jiná. Ze strany ČSSD jsem nezaznamenal ani náznak sebereflexe, ani smítko kritičnosti, ani náznak omluv. Připadal jsem si tu stejně jako před třemi měsíci nebo dvěma lety," řekl například Luděk Jeništa (STAN), který se svými stranickými kolegy volbu bojkotoval.

Václav Michl (ODS) Moravčíkové vyčetl, že ji na post dosadil sám Rath. "Nelze zakrýt polibek smrti, který vám dal doktor Rath, když vás pověřil hejtmankou. Nemohu se zbavit dojmu, že to tady pořád řídí," řekl Michl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám