Hlavní obsah

Policejní razie znervóznila ČSSD v Ústeckém kraji

Právo, jov, ape
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Ústeckou regionální soc. dem. rozkývala páteční policejní razie na krajském a dotačním úřadu. Podle zdrojů Práva panuje mezi zdejšími špičkami ČSSD značná nervozita.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Už jen proto, že policie zapečetila kancelář Pavla Koudy, náměstka hejtmanky Jany Vaňhové (oba ČSSD). Kouda patří k vlivným politikům v kraji. Je místopředsedou krajské organizace ČSSD a figuruje na druhém místě kandidátky pro krajské volby.

K páteční razii se Kouda nevyjadřuje, odkazuje na dohodu s policií. Soc. dem. z Ústecka pod příslibem anonymity hovoří o tom, že po kraji kolují divoké zkazky. Mluví se například o tom, že v pondělí by mohlo být sděleno první obvinění.

„Panuje značná nervozita z toho, co může nastat,“ řekl se situací obeznámený zdroj. Na povrch se dostávají i první informace o možném pozadí případu.

Podle zjištění Práva může jednou z kauz být projekt prezentace rekultivačních prací na výsypkách. Tato prezentace už byla schválena, měla by přijít na dva ­mi­lióny korun, které by šly z domácích zdrojů. V Ústeckém kraji ale vznikl duplicitní projekt prezentace výsypek. A to v hodnotě zhruba 40 miliónů korun při zapojení peněz z Bruselu.

Ředitel považuje policejní zásah za nepřiměřený

Podle ředitele úřadu Pavla Markvarta byla policejní prohlídka  neadekvátní a zbytečná. Dokumenty, které policisté zabavili, jsou prý dostupné v rámci spisové služby, některé i veřejně na internetu. Úřad by je prý policii předal na vyžádání sám.

"Pokud by nás policie požádala o kterýkoliv z dokumentů, které byly při domovní prohlídce zabaveny, ochotně bychom je policii předali," uvedl ředitel Markvart.

Soudem schválený důvod k prohlídce spočíval podle dotačního úřadu v doplnění právní kvalifikace ve věci bývalého ředitele Petra Kušnierze. Ten se ale prý ukázal jako lichý, neboť část projektů, kterých se zásah týkal, byla podle úřadu zcela prokazatelně realizována až několik měsíců po Kušnierzově vzetí do vazby.

Úřad nyní konzultuje s právníky možnost podat proti policejnímu zásahu a jeho důvodům stížnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám